Egentligen är det ingen gräns mellan liv och död

Gabriel Itkes-Sznap är författare, kulturskribent och redaktör.
Foto: Copyright/fotograf: Anders Edström
Gabriel Itkes-Sznap har skrivit sin andra diktsamling.
Foto: Copyright/fotograf: Anders Edström
Martina Montelius är författare och kritiker.
Foto: Niklas Hellgren

Gabriel Itkes-Sznap andra diktsamling är full av avklarnad sorg.

Martina Montelius läser en bok som Gunnar Ekelöf kanske hade skrivit.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Diktens jag lär sina barn ”måstedödamekanik” genom att döda flugor. Ibland flugor som parar sig. Att döda är att bekräfta livets fortsatta existens. Så urskiljer åtminstone jag döden i ”Himlen till munnen tången till hjärtat”, förläggaren och kulturskribenten Gabriel Itkes-Sznaps andra diktsamling. I den förra, ”Tolvfingertal”, höll han sig inom livets råmärken. I den nya spritter texten på lätta klövar fram och åter över den tänkta gränsen mellan liv och död. Egentligen är det ingen gräns. Förruttnelse är liv, flugorna lägger ägg och deras barn, larverna, föds och har väl nästan den döda som dagmamma. 

I en av dikterna möter vi en 28-årig man, Abul Bajandar, vars händer bar utväxter som liknade träd. Han finns i verkligheten. Utväxterna är bortopererade nu. Döda? De växte i alla fall när de fanns. 

En hel flora och fauna av mammor.

Liksom i ”Tolvfingertal” löper teman och omkväden genom de nästan barnsligt skrämmande och tröstande orden. Djur. Födelse. En hel flora och fauna av mammor. Till och med dinosaurierna finns med. Deras meningslösa utplåning. Godtycket fortsätter genom årmiljonerna; fåglarna sjunger, dinosaurielika, cellansamlingar ska bort eller måste sparas, någon sjunger långt borta, någon ska omskäras i dag, någon är död. Nu igen. Måstedömekanik. 

Dessa dikter är mer klassiska än de förra. Itkes-Sznap har jämförts med Athena Farrokhzad, men den här boken hade kanske Gunnar Ekelöf skrivit, om han inte varit död. I den finns ingen resignation. Bara avklarnad sorg. En nyfikenhet liknande den man kan känna när man förstrött betraktar utrustningen i ett rum på akuten dit man följt en svårt sjuk anhörig. 

Kanske kunde man ha rensat bort några bilder som står så stilla att inte en krusning syns i vattenglaset. Men ändå: den här boken stryker närmare livet och förruttnelsen än de flesta. 


Lyrik

GABRIEL ITKES-SZNAP
Himlen till munnen tången till hjärtat

Albert Bonniers, 76 s.


Martina Montelius är författare och kritiker på Expressens kultursida.Lyssna på Lunch med Montelius

https://embed.radioplay.io?id=78147&country_iso=se

En omtalad podd från Expressen Kultur – som tar er med bakom kulisserna i kulturvärlden. Med två av kultursidans stjärnor: Martina Montelius, teaterdirektör och författare, och kritikern Gunilla Brodrej. Podden är en hyllning till alla kulturtanter där ute oavsett kön.