Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ditt billiga lådvin produceras av slavar

Poeten Emil Boss är även kassabiträde på Systembolaget.Foto: EVA BERGSTRÖM / LEJD
Diktsamlingen "Acceleration" ...
... publiceras också i form av en kvittorulle.

Emil Boss dikter utspelar i kassan hos Systembolaget och på vingårdar i Sydafrika. 

Victor Malm påminns om barabariet bakom medelklassens njutning.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Det finns nog ingen heligare ko än lönearbetet. Partier talar inte om annat än hur de ska skapa jobb, ofta av sorten som ingen utom den som får lönen i slutet av månaden är i behov av. Att det rör sig om en historiskt märklig situation – vi måste hitta på jobb, skapa (icke-existerande) behov och begär, för att hålla maskinen i gång – är det enfaldigt att inte inse. 

Samtidigt talas somliga arbeten om som ovärdiga en människa, trots att samhället skulle stå still utan dem. De betecknas, också av den förment progressiva vänstern, ”skitjobb”. 

 

LÄS MER: Roland Paulsen: De flesta jobb är meningslösa 

 

Emil Boss, poet och kassabiträde på Systembolaget, skriver i sin nya arbetardiktbok "Acceleration" att han ofta får höra av sina medelklassbekanta att han förtjänar ett bättre jobb. Han svarar att arbetet ju måste göras av någon: ”Vilka är de egentligen, människorna som förtjänar skitjobben?” 

Snyggt är att Boss, bredvid boken, släpper sin dikt på en kvittorulle, för att låta det så kallade skitjobbet återskalla i dikten, vara med och skapa det rum som läsaren tillägnar sig den i. 

Öka vinsten!

Likheten med Johan Jönson är påtaglig – den levda och arbetade erfarenheten, liksom det politiska engagemanget, är diktens grundval. Boss stil är dock kyligare, inte lika intellektualiserande, inte stämd i samma rasande register. 

Bokens inledande parti är skriven som ett flöde, meningarna löper horisontellt över sidorna, som reklam på en gammal monitor. Å ena sidan tecknas de enahanda arbetsuppgifterna, å andra de omänskliga förmaningar som företaget spyr över sina anställda. 

Titeln, ”Acceleration”, anspelar på innehållet i dessa, som springer ur en floskeldöd ledarskapsmodell som bara syftar till en sak: att höja produktiviteten, öka hastigheten, minska dödtid och vila – öka vinsten, eller långsamt suga märg och liv ur arbetarkroppar för att ett par redan rika ska få mer. 

Bag in box

Sida efter sida är så dadaistiskt bisarr att man vill tro parodi om det hela: ”hur känner du inför förändringsresan mot ett kundmöte utan motstycke 2015?”, ”driver du ständigt förbättringsarbete för företagets bästa?”, ”målar du i ord och bild och bygger attraktiva framtidsbilder inför dina kollegor?”. 

 

LÄS MER – Victor Malm: Ta strid för det skrivna ordet

 

Men det är inte parodi. Det är ett vämjeligt stycke verklighet, som någon, för att vi andra ska må bra och ha det bekvämt, måste leva i. Och värre blir det. Bokens andra del utgörs av en rapport från slavförhållandena på en sydafrikansk vingård – det billiga bulkvin vi om helgen tappar från boxar får konkret, vedervärdig, bakgrund. 

Så fungerar den bästa politiska litteraturen: Boss visar hur omoraliskt och direkt förkastligt det kan vara att gå till Systembolaget och köpa en box Org de Rac en helt vanlig fredag i juni. 

 

Victor Malm är doktorand i litteraturvetenskap och medarbetare på Expressens kultursida.