Dikter: Bara det är bra

Publicerad
Uppdaterad

Fredrik Nybergs dikt

består av plana ytor med virvlar. Utsagor läggs mot varandra på ett sätt som jag skulle kalla "tvådimensionellt" om det inte låg en implicit värdering i det ordet. Det är okej för mig om dikt väljer att vara tvådimensionell, bara den är bra. Och bara det börjar bryta någon gång, och det sker här. Det tinar och lossar. Fredrik Nyberg

Nybergs metod är

svår och ibland fantastisk, som i runkdikten - måste det väl vara, även om ruskandet i så fall blir metafor, förlåt, för mycket annat - där han skriver: "Har jag skrivit allt detta (och annat också) bara för att slippa tänka på det verkligt jobbiga? På det lodräta. På allt det jag (Höger hand) inte kan hejda. Som skärvorna på bordet. Satsen. Du gör mig mycket bättre än vad jag egentligen är. Att i olika hög grad hålla tillbaka allt det som hela tiden strömmar ut ur oss. Ut ur mig." Helt lysande, faktiskt. Och Nybergs metod vinner på att ibland tillåta ren plötslig ny enkelhet: "Om man blundar ser man ingenting alls. Man ser inte orättvisan." Där möter plakat-poesi en syn på språket som rum för pussel och lek och det går bra. Fredrik Nyberg menar något och det finns få koketta gester, även om frågan mitt i dikten: "Vad håller jag egentligen på med?" riskerar att skapa svaj mellan skönt tvivel i och på verket och en själv- och textkritik som blir lite väl behagfull. Annars? Bara bra. Riktigt jävla bra. "En vanlig dag är en dag då ingen dör." Word.
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag