Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det bästa sättet att överleva en kris är samarbeta

Herman Geijer.
Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN
Amanda Svensson.
Foto: LUDVIG THUNMAN / LUDVIG THUNMAN EXPRESSEN
"Överlev katastrofen – Tolv sätt att förbereda dig".

Det inskärps ofta att svenskarna måste bli bättre på att klara sig själva vid en katastrof. Men vad betyder det?

Amanda Svensson läser "zombieöverlevnadsexperten" Herman Geijer.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

LITTERATUR | RECENSION. Under julveckans avsnitt av ”På spåret” gick båda lag bet på vilken myndighet som har ansvar att styra upp situationen om och när katastrofen slår till. Det gjorde inte jag. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap är nämligen min absoluta favoritmyndighet. De gör inte så värst mycket väsen av sig, men ungefär en gång i halvåret kallas de in till Sveriges Radios "Studio Ett" för att berätta exakt hur dålig krisberedskap de svenska hushållen har. Enligt deras riktlinjer bör svenska hushåll kunna klara sig tre dygn utan el och vatten, men i de flesta hem finns inte ens en ficklampa. Tilltron till staten och dess myndigheter är helt enkelt för stor för att folk ska kunna föreställa sig ens ett längre strömavbrott.

Preppers köper vapen

Samtidigt som de flesta gör alldeles för lite finns det de som går till överdrift. Så kallade ”preppers” – en subkultur inlånad från USA:s republikanska utmarker –  gräver skyddsrum, bunkrar konserver och tjackar svarta vapen som om det bokstavligen inte fanns någon morgondag. Någonstans mitt emellan dessa båda poler tycker föreläsaren och den självutnämnda ”zombieöverlevnadsexperten” Herman Geijer, aktuell med boken ”Överlev katastrofen – Tolv sätt att förbereda dig”, att man bör befinna sig. 

Det här med zombierna är mest en gimmick, klarar man att överleva en zombieinvasion klarar man nämligen enligt Geijer allt. Mer troligt, menar han, är att vi i framtiden kan ställas inför klimat-, terror- eller ekonomisk-politiskt relaterade samhällskollapser. Boken är besvärande rörig och pratig, inte minst i de inledande analytiska delarna. Referenserna till källmaterial är många och ofta onödiga, resonemangen svåra att följa och exemplen från verkliga katastrofer anekdotiska. Bokens andra del, som ägnas åt handfasta råd på hur man förbereder kropp, själ och hushåll för en krissituation, är bättre – men rymmer lite som man inte kan räkna ut med sunt förnuft.


LÄS MER: Malte Persson: Klimathotet väcker frågor från slaveriets tid 

Grannar och saltgurka

Å andra sidan – det kanske är just det sunda förnuftet som dagens moderna människor saknar? Det är trots allt endast de senaste 50-100 åren som kunskapen om hur man med icke-teknologiska medel upprätthåller de grundläggande livsfunktionerna nedgraderats till hobbyverksamhet. Att tro att vi aldrig igen kan hamna i en situation där man behöver kunna göra upp eld, odla mat och rena vatten är både kaxigt och historielöst.

Måste man då kunna allt? Nej, självklart inte. Herman Geijers främsta, och mest övertygande, budskap är att den mänskliga överlevnaden alltid har hängt på vår förmåga att organisera oss gemensamt och hjälpas åt. Det är en insikt som fortfarande är stark på landsbygden, men som mer och mer gått förlorad i storstäderna. Jag bor själv i en liten by, och blev när vi flyttade hit glatt överraskad av det faktiskt finns en sådan sak som bygemenskap. Det gäller kanske inte liv och död, utan sådant som att organisera gemensamt inköp av villaolja, köra varandra när bilar går sönder eller mata varandras höns vid resor – men skulle det bli skarpt läge har Geijer troligen rätt i att en sådan gemenskap skulle klara sig bra mycket bättre än en ensam, om än mycket vältränad, innerstadsbo som inte ens vad hens grannar heter. Hjälps man åt räcker det om var och en besitter något slags kompetens, vare sig det gäller sjukvård, bilmeck eller fiske. Min egen specialförmåga? Odling och hermetisk hemmakonservering. När zombieapokalypsen kommer är alla välkomna hem till mig på saltgurka. 


LÄS MER: Helena Granström: I odlingen blir människan gud 


SAKPROSA

HERMAN GEIJER

Överlev katastrofen – Tolv sätt att förbereda dig

Ordfront, 208 s.


Amanda Svensson är författare och medarbetare på Expressens kultursida. 

Läs fler texter av Amanda Svensson här.