Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Det är bara att börja dansa, syster!

Elin Cullhed.
Foto: Sofia Runarsdotter / W & W
Linda Skugge.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Linda Skugge fröjdas över Elin Cullheds roman.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Elin Cullheds ”Eufori” börjar på sämsta tänkbara sätt när hon i en lista över sju skäl att inte dö på fullaste allvar låter Sylvia Plath skriva att hon vill se sina barn växa upp och ”få skrubbsår på knäna när de lär sig cykla” och ”slicka på en klubba en sommardag med kaffet i handen”. Folk måste SLUTA skriva klyschor, särskilt den om kaffe, och min farhåga att något med jordgubbar ska dyka upp infrias redan på sidan tio.

”Eufori. En roman om Sylvia Plath”.

Oh no for ever and ever in all eternity amen, tänker jag för att lite småelakt dessutom härma Cullheds enligt förlaget ”rasande, böljande, bångstyriga” text.

Men ju mer jag läser inser jag snabbt att jag i Cullhed har en riktig Sylvia-syster. En som inte bara gått på den trötta och icke pålästa myten om Ted som förövaren och Sylvia som offret utan som vågar problematisera Sylvia vars komplicerade persona, perfektionism och storhetsvansinne ledde till att Ted lämnade henne och hennes för tidiga död.

Ett stort minus till förlaget.

Och Cullheds liknelser övergår kvickt från jordgubbar och kaffe till att låta Sylvia vakna med en bröstkorg som känns som om den är fylld av cornflakes och i en ilskeattack önskar hon att Ted ska sugas upp av dammsugaren. Amen to that!

Ett stort minus till förlaget som sätter etiketten ”bångstyrig” på Cullhed (förmodligen för att hon inte lytt redaktörens ”råd” om kommatering och skiljetecken utan har en egen stark konstnärlig tanke om hur och vad hon vill förmedla).

Det blir extra ironiskt och tragiskt att förlaget i en roman om just Sylvia Plath förminskar författaren som inte är det minsta ”bångstyrig” utan helt enkelt väldigt begåvad.

Sylvia visste att friheten hade ett pris och att hon var ostoppbar och att som Cullhed skriver: ”Det var bara att börja dansa.” På medeltiden, förlåt sextiotalet, innebar detta pris för vissa som Sylvia, Anne Sexton och … Assia Wevill (kvinnan som Ted övergav Sylvia för) att de gasade ihjäl sig. Ett halvt sekel senare måste de kvinnor som vill dansa fritt ständigt leva med epitet som egensinnig, annorlunda eller bångstyrig.ROMAN

ELIN CULLHED

Eufori. En roman om Sylvia Plath

Wahlström & Wistrand, 296 s.Linda Skugge är författare och medarbetare på Expressens kultursida. Lyssna på ”Lunch med Montelius”

https://embed.radioplay.io?id=80694&country_iso=se

En omtalad podd från Expressen Kultur – som tar er med bakom kulisserna i kulturvärlden. Med två av kultursidans stjärnor: Martina Montelius, teaterdirektör och författare, och kritikern Gunilla Brodrej. Podden är en hyllning till alla kulturtanter där ute oavsett kön.