Sema KaygusuzSema Kaygusuz
Sema Kaygusuz
ROMAN SEMA KAYGUSUZ Platsen i ditt ansikte Översättning Ulla Bruncrona Ersatz, 196 s.ROMAN SEMA KAYGUSUZ Platsen i ditt ansikte Översättning Ulla Bruncrona Ersatz, 196 s.
ROMAN SEMA KAYGUSUZ Platsen i ditt ansikte Översättning Ulla Bruncrona Ersatz, 196 s.

Den tigande damen

Publicerad

Att betrakta världen symboliskt, är att se den för vad den inte är; att se tingens mening inte i tingen själva, utan förmedlad genom dem, dold bakom dem.

Den turkiska författaren Sema Kaygusuz anlägger i "Platsen i ditt ansikte" en i högsta grad symbolisk blick på tillvaron. Ingenting som betraktas genom textens lins har mening enbart i och genom sig självt.

Kanske är denna blick författarens sätt att litterärt bearbeta det trauma som utgör romanens navel: massakern på aleviter i den turkiska provinsen Dersim som Kaygusuz egen farmoder genomlevde. Händelsen placerar sig i berättelsens centrum, just eftersom den mestadels bara anas som en djup tystnad i dess periferi, och på samma sätt tycks den ha präglat farmoderns liv. De enda ord hon någonsin yppade om dådet - "De skar halsen av oss" - yppade hon med en röst lånad från de som inte undkom med sina liv i behåll. Människor som sköts, torterades, brändes till döds. Spädbarnet som lämnades att förtvivlat försöka suga mjölk ur sin döda mors bröst. Om allting annat kunde hon tala, men inte om detta.

Kanske utgör farmoderns dubbla, motsägelsefulla gestalt - den talande kvinnan och den tigande - prototyp för de dubbleringar som genomlöper texten; inte minst den som redan från början klyver berättaren i ett du och ett jag, inneslutna i samma kropp. Detta mångfaldigande av identiteter, berättelser och betydelser framträder i texten som någonting både hotfullt och eggande: "Ser du intresserat på någon fördubblas du ibland, du blir också din spegelbild".

Allt som genom romanens böljande, fritt svävande språk framträder för läsaren gör det som bärare av dubbel, mångfaldig mening: profeten som samtidigt är en barnamördare, fikonträdet som både kan läka och stympa, skänka och avsluta liv. En å och en herde som delar sitt väsen, som är detsamma - å och herde på samma gång.

Allting är dubbelt, allting är mångfaldigt, allting är också det som det synes att inte vara. Kan det då också ur tystnaden gå att utvinna något slags språk? Kan det då till och med i det mest bottenlösa av mänskliga mörker gå att finna en spillra av ljus?

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag