Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Den svenska vänstern behöver den här boken

Martin Klepke.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Salomon Schulman.
Foto: OLLE SPORRONG

Arbetets politiska redaktör Martin Klepke skriver med röd glöd om det holländska motståndet mot nazismen. 

Salomon Schulman läser en bok som är alldeles nödvändig för den svenska vänstern.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Långa bostadslängor längs stillastående kanaler. Så tecknas de gamla arbetarkvarteren i det holländska Leiden av Martin Klepkes återblickande ”Kanalerna i de Kooi”. Vad han ser är ett drömskt socialdemokratiskt förgånget med röda fanor, medryckande sång och obändig framtidstro.  

Till vardags är författaren politisk redaktör på Arbetet. Som sådan torde han med frustration ha upplevt det svenska partiets bångstyriga utförslöpa. I stället låter han sig inspireras av sina holländska anförvanters berättelser fyllda med kampvilja och solidaritetskänsla. 

”Kanalerna i de Kooi”

Skillnaden mellan hans två länder är det levande historiska minnet. Inte ens ett svenskt trettiotal med Ådalskravaller hade platsat i hans holländska förfäders historik. Det är kampen mot nazismen som utgör skiljelinjen.  

Farmoderns syster, den orädda Co, deporteras till Ravensbrück och Dachau; en onkel spärras in i ett arbetsläger. Fadern, esperantisten, befinner sig i Sverige vid krigets utbrott, och stannar här. 

Den holländska arbetarrörelsen stod för den enda massdemonstrationen mot deportationen av judarna (februaristrejken 1941). Men medlöparna var starkare. Nazityskarna kunde överta en lojal administration, polismakten ställde sig på ockupantens sida liksom järnvägsarbetarna vilka helhjärtat fraktade boskapsvagnar med judar mot Auschwitz och Sobibor. Inget annat land hade så många frivilliga till Waffen-SS som Holland. Som alltid kom kollaboratörerna undan, medan de överlevande offren under återstoden av sina liv plågades av oförrätterna.  

Boken är skriven med den rätta röda glöden. Den rekommenderas till läsning – framför allt till Klepkes egna partikretsar. 

Anledningen: den frånstötande antisemitismen som envisas med att visa sitt fula tryne i den svenska socialdemokratin - Reepaluskandalerna, Omar Mustafa-debaclet och SSU:ares judehat. Det är värre att ett maktparti härbärgerar denna rasism än att populister i den politiska marginalen gör det. 


SAKPROSA

MARTIN KLEPKE

Kanalerna i de Kooi

Verbal, 204 s.


Salomon Schulman är läkare, författare och medarbetare på Expressens kultursida.Lyssna på ”Lunch med Montelius”

spotify:episode:6xyHAxqn2cSMWS1SYfTWDE