Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De här böckerna är inte någon barnlek

Sara Lundberg är värd Augustpriset.Foto: OLA KJELBYE
Flickan i Sara Lundbergs bok heter Berta och är en konstnär i vardande.
Hon kan inte vara kvar i huset när mamma plötsligt blir mycket sämre.
Allt hon gör med sina händer, tänker hon, håller mamman vid liv.
1 / 11

Tunga teman präglar årets nomineringar i barn och ungdoms-kategorin.

Gunilla Brodrej hoppas att Sara Lundbergs bilderbok vinner.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR | AUGUSTPRISET. Årets nomineringar till Augustpriset i kategorin barn och unga innehåller tunga teman som cancer, klimatångest och självskadebeteende. En av litteraturens och konstens viktigaste uppgifter är ju att gräva i själens mörker så att vi kan få möta de tankar som den blanka samtiden liksom stajlar bort. Och det tar den svenska bokutgivningen på stort allvar. Ibland kanske lite för stort.

I Johanna Nilssons problemspäckade roman "För att väcka hon som drömmer" gör en ung flicka rätt våldsamma personliga offer för att försöka bota sin cancersjuka mamma. Elin Nilssons precist författade novellsamling "Anrop från inre rymden" är episodiska koncentrat av allt jobbigt ett mellanåldersbarn måste genomgå. 

Populärkulturen svämmar över av skräck, och barnböckerna håller jämna steg. Lena Ollmarks och Per Gustavssons bilderbok "Den förskräckliga historien om Lilla Hon" är en skräckberättelse med köttyxan svingad över huvudet och en sax rakt i hjärtat. Mer existentiellt vågade är Lisa Hyder och (samme) Per Gustavsson när de i "Om dagen tar slut" ställer frågan rakt ut: "kommer världen gå under?".

Det värsta är att överges med den ångesten, bättre att få bearbeta det genom en bilderbok som slutar med att pojken tänker att världen inte kommer att gå under. Det är ju trots allt en saga.

Enklast att ta till sig, men rolig och uppfinningsrik, är "Dumma teckning" av Johanna Thydell och Emma Adbåge som "bara" är en bilderbok om att rita. Att det är svårt när storebror gör det bättre och katten välter ut en vas kan ju räcka som komplikation när man är liten. 

Den som dock bör vinna årets Augustpris är Sara Lundberg. Hennes unika bilderbok "Fågeln i mig flyger vart den vill" bygger på konstnärinnan Berta Hanssons barndom. Mamman avlider i en svår sjukdom och senare, mot alla odds, väljer flickan sin egen väg i livet. De fantastiska illustrationerna skapar ett sådant djup till berättelsen att man tror sig ha läst en tjock roman. Det här är visserligen en bok om död, men lika mycket en bok om längtan och liv.

 

AUGUSTPRISET – BARN- OCH UNGDOMSLITTERATUR

 

Lisa Hyder och Per Gustavsson "Om dagen tar slut"

Sara Lundberg "Fågeln i mig flyger vart den vill"

Elin Nilsson "Anrop från inre rymden"

Johanna Nilsson "För att väcka hon som drömmer"

Lena Ollmark och Per Gustavsson "Den förskräckliga historien om Lilla Hon"

Johanna Thydell och Emma Adbåge "Dumma teckning!"

 

Gunilla Brodrej är ungkulturredaktör på Expressens kultursida.