Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför måste väst göra motstånd mot Kinas makt

MAKTHUNGRIG. Xi Jinping, president i Kina och generalsekreterare för KKP.
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK

Kina har en långsiktig ambition att underminera de västerländska demokratierna. 

Karin Olsson läser en avslöjande bok om kommunistpartiets metoder.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Tonen har ändrats. Tidigare var Kinas ambassad ilsken och spefull när den skrev till Expressen. Nu låter det mjukare: ”Dear Sir/Ms”, inleds de tämligen frekventa breven, för att övergå i en omständlig förklaring av varför vi har fått allt om bakfoten. 

Det finns till exempel inga omskolningsläger i Xinjiang där människor utstår vedervärdiga brott. Nej, inte alls, detta är exemplariska utbildningsinstanser för att avradikalisera människor, precis som västländerna arbetar med sina terrorister, förklarar Kina. Ingen lögn är för stor. Att ”respektera och försvara mänskliga rättigheter är en grundläggande princip i vår konstitution”, kan det stå. 

Och så avslutningsvis, en vänlig uppmaning om att publicera innehållet i brevet för att bidra till en ”balanserad” rapportering.

Om jag inte hade läst rapporterna om hur en miljon uigurer och andra minoriteter plågas i koncentrationsläger och tvingas avsäga sig sin kultur skulle jag ha haft god lust att gapskratta åt den enfaldiga propagandan. På senare tid har jag tvärtom blivit alltmer allvarlig i detta ämne.

Går det längre att skriva en enda artikel om positiva saker som händer i Kina, utan att samtidigt nämna detta utrotningsförsök av ett folk?

I den på svenska nyutgivna boken ”Den dolda handen” ges en ambitiös bakgrund till det kinesiska kommunistpartiets planer på att expandera sin ideologi och sitt samhällssystem i världen. Författare är Kinaanalytikern Mareike Ohlberg, som bland annat sitter i ledningen för Stockholm China Forum, och Clive Hamilton, etikprofessor vid Charles Sturt University i Canberra, i Australien där starka kinesiska intressen redan anstränger demokratin på ett högst påtagligt sätt.

Det är en bok som ger så många nycklar att understrykningarna snart känns meningslösa, då de blir alltför många. Vill man förstå den största förändringen på makronivå i vår tid, jämte klimatkrisens oöverblickbara konsekvenser, är ”Den dolda handen” oumbärlig.

Ett viktigt avstamp är dementin av det ofta upprepade påståendet att Kinas kommunistiska parti, KKP, lyft miljontals kineser ur fattigdom, vilket ofta används som en förmildrande omständighet för regimens övergrepp. Snarare borde man se det som att människorna lyckats förbättra sina levnadsomständigheter – trots diktaturens järnhand, menar Ohlberg och Hamilton.

Men KKP är mästare på att göra sig till talesperson för alla kinesiska medborgare. Partiet har också lärt sig att beteckna utländsk kritik som ”sinofobi”, en effektiv argumentation som rör vid känsliga strängar i västvärlden. Jag upplever till och med att det i dag inte är riktigt politiskt korrekt att påminna om att coronapandemin beror på Kinas bristande livsmedelshygien. Däremot dräller det av artiklar om hur framgångsrikt landet har bekämpat smittan. Kanske har alltför många journalister anpassat sig till insikten om att man inte får rapportera för dystert om man ska beviljas journalistvisum av Peking.

Ohlberg och Hamilton går detaljrikt igenom KKP:s metoder. Partiet har 90 miljoner medlemmar, en militär med två miljoner personer och oinskränkt makt över statsapparaten som kontrollerar nära nog hela det kinesiska samhället. Kraften har det senaste decenniet i allt högre utsträckning riktats utanför landets gränser.

Mareike Ohlberg är expert på kinesisk propaganda riktad mot utlandet. Hon är senior fellow vid Asien-programmet vid GMF (The German Marshall Fund of the United States).
Foto: Hardie Grant/Daidalos
Clive Hamilton är professor i Public Ethics vid Charles Sturt University i Canberra. 2018 publicerades hans bok "Silent Invasion. China's influence in Australia" som fick stor uppmärksamhet.
Foto: Sam Cooper / Daidalos

KKP påverkar och infiltrerar de västerländska eliterna. Man arbetar med mjuk makt som påverkan på medierapportering, underhållningsindustri och utbildningsväsende. Mobilisering av exilkineser, bearbetning av utländska partier och internationella organ som FN och WHO, ingår också i verktygslådan. 

Men det ojämförligt starkaste vapnet är landets ekonomiska styrka. I enlighet med hur KKP en gång tog makten i Kina via fästen på landsbygden har man satsat stort i världens periferi. Massiva investeringar i U-länder har stärkt Kinas ställning och nu tar man sig in mot centrum. Kina har gjort strategiska landvinningar i Europa med tunga infrastrukturbyggen.

Vi ser tecken på hur maktanspråken kryper närmare även i Sverige, inte bara genom fängslandet av vår medborgare, förläggaren Gui Minhai. DN avslöjade nyligen att Ericssons vd Börje Ekholm bedrivit en egen, nervös lobbykampanj mot den svenska regeringen. Om inte Sverige ändrar sig och släpper in Huawei i 5G-upphandlingen kan Ericsson flytta utomlands, antydde han i hotfulla sms till handelsministern. Hans agerande bottnar av allt att döma i en rädsla för att kommunistpartiet ska straffa Ericsson på Kina-marknaden.

Ohlberg och Hamilton gör en storartad upplysningsinsats i 'Den dolda handen'.

Författarna noterar att väst sällan förmår ta in att KKP kan bli ett hot mot rättigheter och friheter som vi i dag tar för givna. För att stå emot maktförskjutningen uppmanar de först och främst till transparens. Ut i ljuset med påverkansförsök, ”vredesdiplomati” och hot om vedergällning. Yttrandefriheten och de fria medierna måste skyddas till varje pris, skriver de.

Jag sänder en tacksamhetens tanke till den svenske människorättsaktivisten Peter Dahlin, som genom sin organisation Safeguard defenders, alldeles nyligen lyckades få Storbritannien att dra tillbaka det kinesiska tv-bolaget CGTN:s licens. Det är ett hårt, förhoppningsvis avgörande, slag mot regimens planer på att bygga ett globalt ”mediehus” i London. Det får vara slut med naiviteten inför denna diktatur.

Trump-eran har de senaste åren stulit den internationella uppmärksamheten, medan Kina relativt ostört kunnat fortsätta sitt långsiktiga arbete med att underminera våra samhällssystem. Oron i USA och Brexit-röran används dessutom som argument i Peking för den ”stabila” ordningen i Kina.

Ohlberg och Hamilton gör en storartad upplysningsinsats i ”Den dolda handen”, som kommer att fungera som ett referensverk i varje ambition att förstå hur världens maktkarta håller på att ritas om.


Karin Olsson är kulturchef på Expressen.


FACKLITTERATUR

Clive Hamilton och Mareike Ohlberg
Den dolda handen. Hur Kinas kommunistiska parti underminerar västliga demokratier och omformar världen
Översättning Joel Nordqvist
Daidalos, 343 s

Lyssna på ”Lunch med Montelius”

https://embed.radioplay.io?id=79458&country_iso=se

En omtalad podd från Expressen Kultur – som tar er med bakom kulisserna i kulturvärlden. Med två av kultursidans stjärnor: Martina Montelius, teaterdirektör och författare, och kritikern Gunilla Brodrej. Podden är en hyllning till alla kulturtanter där ute oavsett kön.