Foto: Swirc Patrick
 Foto: Swirc Patrick

Claire Castillon / Man kan inte hindra ett litet hjärta från att älska

Publicerad
Uppdaterad
Claire Castillon knäcker. Ung, snygg, smart och rolig. Samt fransk, så hon skriver på världens vackraste språk – översatt till svenska av hela 14 kvinnor, här i 23 korta noveller på 140 tajta sidor.
Nu handlar det inte om mor-dotter-förhållanden som i förra årets novellsamling Insekt, utan om heterosexuella, abnorma parförhållanden. Där någonting alltid är fel, fruktansvärt och grymt mycket fel och absurt komiskt. Såsom i en skrattspegel känner vi igen oss själva, eller åtminstone de andra, sådana där par i tågkupén som man förfasar sig över och fantiserar om: nog är den där mannen en typ vampyr som suger mensblodet ur sin preklimateriella fru, visst tyder blåmärkena på att det är någon som slår den andra, och varför skiljer de sig inte? Jävla idioter.
Den sortens fantasier kräver avstånd, kommer man människor nära kompliceras ju alltid bilden. Castillon håller det avståndet till sina mer eller mindre idiotiska figurer, sadister och martyrer även när hon skildrar dem inifrån. ”Min man är dum i huvudet”, börjar en novell i vilken hustrun går kursen ”Tolerans tusen” och anpassar sig till makens debila intresse för banaliteter och lågkultur: ”Och jag måste erkänna att serien Kalla kårar, för nio- till fjortonåringar, är mycket välgjord.”

Här finns förstås en rad bisarra hustruplågare, men också par som håller ihop i vått och torrt på lika boliner och verkligen framkallar kalla kårar. Hör dem som snackar skit om sina ”otacksamma barn”: ”Som jag ansträngde mig för att få henne att sluta suga på fingrarna. Tror hon att vi tyckte att det var roligt att binda henne?”
Man kan inte hindra ett litet hjärta från att älska är dockteater i en litterär, muntrare sorts kafkaesk eller jelineksk form. Claire Castillon håller hårt i marionettrådarna, men manövrerar dem så fingerfärdigt att mallar och mönster sällan blir så didaktiska att man hinner reta sig på dem och överlista författaren.
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag