Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Boken blev en helt annan när hon läste in den själv

Johanna Frid. Foto: JENNIFER SAMELAND

Johanna Frid har läst in sin första roman.

Gunilla Brodrej lyssnar på ”Nora eller brinn Oslo brinn”.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

STRANDTIPS. På läromedelscentralen läste jag en gång in ett ljudbildband. En torr tekniker hävdade att jag knarrade i slutet av alla meningar så jag fick börja om. Knarr är jättevanligt. Det bildas när man spänner stämbanden och förhindrar luftåtgången. Anders Ygeman är ett känt exempel.

Författaren Johanna Frid är ett annat. När hon läser in ljudboken till sin autofiktiva roman ”Nora eller brinn Oslo brinn” tänker jag att det hade varit bättre med en skådespelare. Hennes precisa beskrivningar av samtiden får en energilös tristess, en sorgsen klang, mungiporna nerdragna. Knarr. Men sedan gör hon något annat som fångar min uppmärksamhet, något unikt: Hon växlar fjäderlätt mellan svenska och danska.

Johanna Frid läser hans repliker på danska. Det är fint.

Romanen handlar om Johannas svartsjuka mot sin danska pojkvän Emils förra flickvän. Men hon berättar också om en svensk ung kvinnas försök att smälta in i Danmark, upplevelsen av hans land, språk och familj. Därför får romanen en särskild dimension när Johanna Frid läser hans repliker på danska. Det är fint.

Det berättar jag för min kollega Victor Malm som recenserade boken tidigare i år. Då säger han att Johanna Frid är jätterolig. Att han skrattade när han läste.

Va? 

Mitt intryck av boken är att den är dyster, knarrigt självömkande. Den av förlaget (det ser jag nu) utlovade svarta humorn finns inte. Så jag är tillbaka ungefär där jag började. Ge mig en skådespelare. 

LJUDBOK

Johanna Frid

Nora eller Brinn Oslo Brinn

Inläsare: Johanna Frid

Ellerströms förlag/Saga Egmont

Speltid 4.34 t.

Gunilla Brodrej är kritiker och redaktör på Expressen Kultur.

Lyssna på podcasten Lunch med Montelius.