Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bilderna kan vara de vackraste han gjort

Ur ”Kråkorna”.
Foto: Illustration Peter Bergting.
Ur ”Kråkorna”.
Foto: Illustration Peter Bergting.
Ur ”Kråkorna”.
Foto: Illustration Peter Bergting.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

”Kråkorna” berättar en tragisk släkthistoria från ett bortglömt samhälle.

Hanna Höglund läser grafisk roman som är svår att släppa.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. I dimman någonstans på den värmländska landsbygden döljer sig monster som ser ut som om medeltida pestdoktorer fått barn med nattsvarta skräckfåglar med jättenäbbar. Men i berättarjaget Kims ensamma värld är det inte farsoten utan de egna, inre spökena som är farligast. 

Augustnominerade ”Kråkorna” 2020 av Anders Fager och Peter Bergting är en grafisk roman för tonåringar och unga vuxna som inte erbjuder mycket till försoning hur gärna baksidestexten än hävdar något annat. 

Hu, vilken ruggig läsning om vardagsrasismen som drabbar den per kärleksbrev invandrade asiatiska kvinna som ska bli Kims mamma. Så till den milda grad att orden fortsätter stinga som knivar trots att de skyldiga är döda sedan länge. Skamkänslor, självmord och ond, bråd död. Här rullas en tragisk släkthistoria upp i samhället som gud glömde. 

Bilder som för övrigt kan vara de vackraste som Bergting någonsin gjort.

Bergting och Fager låter konturerna tona fram glimtvis, med små ord inflikade som ledtrådar i de novemberdisiga bilderna. Bilder som för övrigt kan vara de vackraste som Bergting någonsin gjort. Läsupplevelsen är närmast filmisk, flickan som på nästa sida förvandlas till trollpacka en visuell godispåse. 

Samtidigt öppnar Fagers språk upp små avgrunder under sig. Han är poetisk, korthuggen, hyperdetaljerad: ”Partinålar” på busschaufförens väst. Post-it-lappar på väggarna som ”är som om pixlarna i rummet gått sönder”. Eller när Kim säger: ”Jag är den sortens mobbingbarn som vänder allt mot mig själv. Som går med långärmade tröjor”. 

Om detta är Sverige i dag har man all anledning att se sig över axeln både en och två gånger. Och även om det inte blir något lyckligt slut sker en form av konfrontation mellan Kim och spökena från det förflutna, en uppgörelse och ett möte med det värsta, värsta.

Hade jag önskat mig en lösning? Ett snabbt besked om att allt ska gå bra? Ja, kanske. Nu stannar boken mitt i steget men å andra sidan är den desto svårare att släppa. 


Grafisk roman

KRÅKORNA

Av Anders Fager (text) och Peter Bergting (bild)

Ålder 12+


Hanna Höglund är kritiker på Expressen Kultur.