Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Benny Haag / Makt, mod och motstånd

Foto: Andersson Robban

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

FAKTA

BENNY HAAG | Makt, mod och motstånd. Om den mitt i och de runt omkring | Albert Bonniers förlag

Foto: Foto: Örnberg Christian
Tidigt fredagen den 29 augusti hittades två unga män svårt knivskurna på en gata i Hallstahammar. Den yngre av dem, en sextonåring, dog senare under morgonen av skadorna. Polisens teori är att de två ynglingarna blivit ovänner om något och tillfogat varandra skadorna.
Min teori är att minst en av dem, sannolikt båda, var påverkade av alkohol. Minns ni Riccardo som misshandlades till döds på Kungsholmen? Minns ni Simon som sköts till döds i Rödeby? Kommer ni ihåg Marcus Gabrielsen som misshandlades till döds på Kungsgatan? Den gemensamma faktorn är alkohol. Sprit. I samtliga fall har förövaren, ibland både förövare och offer varit påverkade av alkohol. Utan tvekan har alkohol bidragit till att sudda ut gränser, lösa upp normer, släppa på hämningar (är det inte därför folk i allmänhet super till? För att släppa loss lite? ”Bli sig själv för en stund” som de säger i den där ölreklamen du vet?)
Skådespelaren Benny Haag har skrivit en bok som handlar om alkohol och om vad alkohol gör med oss: med den som super och med alla dem som finns runt omkring. Haags bok heter Makt, mod och motstånd. Om den mitt i och de runt omkring och titeln är ovanligt välfunnen. Det krävs mod, mycket mod, att tala om det här. Och det väcker motstånd, väldigt mycket motstånd hos väldigt många att peka på det som vi vet, som är uppenbart, som finns empiriskt belagt i flera undersökningar: det finns ett starkt samband mellan supande och våld.
Och det handlar om makt, om människor med makt och pengar som hindrar oss från att prata om det här. Den finns ju överallt, spriten, den är en motor i så mycket, en integrerad del i allt från travsport till tjejmiddagar och vad är julafton och påsk utan nubbe till sillen?

Det är en välkänd sanning att brottsligheten ökar under sommaren. En starkt bidragande orsak till det är att folk dricker mer alkohol då. Samtidigt som systembolagets försäljning ökar, ökar våldtäkterna och misshandeln i det fagra sommarsverige. När det är semester ska det kopplas av. Och för att koppla av, bli sig själv, släppa loss, behövs alkohol.
Den 7 juli i år publicerade BRÅ en artikel om sommarbrottslighet. I den kan man läsa att tre fjärdedelar av alla våldsbrott är alkoholrelaterade, vilket innebär att antingen gärningsmannen eller offret, eller båda, är påverkade av alkohol. I samma artikel kan man läsa att antalet polisanmälda misshandelsfall mot män 2007 ökade med 15 procent under sommaren jämfört med årets första fyra månader. Antalet polisanmälda våldtäkter mot kvinnor samma år ökade med hela 31 procent under sommaren jämfört med årets fyra första månader. BRÅ menar att det ökade intaget av alkohol är en del av förklaringen bakom ökningen av både misshandel och våldtäkter under sommarmånaderna.

Benny Haag skriver att han fick på sig ett par ”alkoholglasögon” när han slutade dricka. Med de glasögonen på läste han Katarina Wennstams Flickan och Skulden och noterade samma sak som jag noterat: det är alkohol inblandad i nästan alla fall hon beskriver. Varför vågar vi inte prata om det?
Jag blev våldtagen natten mellan den femte och sjätte juni 1991. Jag var mer än berusad. Jag var så full att jag totalt tappat omdömet.
Jag följde med en likaledes berusad, eller snarare, hög-som-ett-hus man hem. Väl där våldtog han mig, trots att jag kämpade emot, skrek, slogs, bet och protesterade. Jag menar inte att det var mitt fel att jag blev våldtagen för att jag var full. Absolut inte. Han hade ingen som helst rätt att utnyttja min situation, min beklagliga fylla.
Men – om jag inte supit bort allt förnuft och förstånd den där kvällen i juni 1991 hade jag sannolikt aldrig följt med en pundare hem. Jag hade inte blivit våldtagen, och, tja, det är en erfarenhet jag gärna varit utan. Nej, det var inte mitt fel. Jag är inte skyldig: Han, den där som våldtog mig i ganska exakt fyra timmar, är skyldig. Mer än något annat önskar jag att andra flickor, kvinnor, pojkar och män ska slippa dela just den erfarenheten med mig, erfarenheten av att kränkas på riktigt.

Därför tycker jag att Benny Haags bok är något av det viktigaste jag läst på mycket, mycket länge. Vi måste prata om hur destruktivt det är att dricka alkohol. Hur ofta alkohol är inblandad i våldsbrott, vid våldtäkter, kvinnomisshandel, barnmisshandel. Enligt en undersökning från Karolinska Institutet som publicerades 2006 är alkohol den drog som triggar våldshandlingar mest. Det är kanske dags att sluta ljuga om spriten nu.

Ann Heberlein
kulturen@expressen.se

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!