Marguerite Duras.Marguerite Duras.
Marguerite Duras.

Begär och makt hos Duras romangestalter

Publicerad

Teman som havet, makt och åtrå återkommer ständigt i Marguerite Duras författarskap. 

Hanna Nordenhök läser en roman där klassproblematiken skälver i varje vändning.

En dag bevittnar borgarhustrun Anne ett mord utanför sin sons pianolärarinnas bostad. Det är en kvinna som mördas av sin älskare inne på ett kafé, och händelsen kommer att utöva en magnetisk dragning på Anne som börjar återvända till kaféet för att gång på gång i fantasin spela upp det brutala passionsbrottet. Utanför kaféet lämnas barnet att leka vind för våg medan hon i sällskap av arbetaren Chauvin dricker den billiga alkoholen som ett nattvardsvin i en begärets illavarslande liturgi. Längre bort ligger hamnen med sin smuts, sin atmosfär av överträdelse och underjord.

Marguerite Duras skrev om makt

Det finns många skäl till att glädjas över förlaget Modernistas existens, ett av dem är att det nu återutger Marguerite Duras femtiotalsroman "Moderato cantabile", med ett nyskrivet förord av Kristoffer Leandoer. Romanen har alla de emblematiska ingredienserna – begäret och dess apokalyptiska iscensättning, maktstrukturerna, havets virvel av död och oändlighet. Anne är en lika depressiv voyeur som klassiska Durasiska romankaraktärer som Lol V. Stein eller Anne-Marie Stretter, lika underkastad det åtråns narrativ hon med hjälp av sin platoniske älskare frammanar. Leandoer liknar Anne vid en modern fröken Julie och Chauvin hennes Jean – här finns en klassproblematik som skälver i varje vändning. Och under den musikterminologiska titelns förrädiska ”måttlighet” och ”sångbarhet” döljer sig det egentliga: vettlösheten och skriket.

 

LÄS MER: Hanna Nordenhök om Jamaica Kincaids skimrande debutnoveller. 

 

Jag märker under omläsningen av denna roman jag trodde mig ha läst att jag var tvungen att själv bli mor för att se kraften i dess skildring av den våldsamma kärleken till ett barn. Jag kan inte göra mig av med bilden av pojkens ”knappt utslagna” händer, ”fortfarande skimrande som mjölk”. Det är här berättelsen komprimerar sin poetik, sin framskrift av begäret som något i viss mån ständigt otolkningsbart, förtätat, ständigt vid våldets gräns. Så är det också en romantext som inte bör dissekeras, utan slukas.

 

ROMAN

MARGUERITE DURAS

Moderato cantabile

Översättning Marianne Lindström

Modernista, 80 s

 

Hanna Nordenhök är poet, författare och medarbetare på Expressens kultursida.

Hanna Nordenhök
Hanna Nordenhök
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag