Exegeten och författaren Lina Sjöberg löser Simsons gåtor. Foto: Weyler/Fia Runarsdotter.Exegeten och författaren Lina Sjöberg löser Simsons gåtor. Foto: Weyler/Fia Runarsdotter.
Exegeten och författaren Lina Sjöberg löser Simsons gåtor. Foto: Weyler/Fia Runarsdotter.
Natalie Lantz, skribent, teolog och översättare. Foto: ERNST HENRYNatalie Lantz, skribent, teolog och översättare. Foto: ERNST HENRY
Natalie Lantz, skribent, teolog och översättare. Foto: ERNST HENRY

Bara en dominatrix kan kuva bibliska Simson

Publicerad

Natalie Lantz läser en psykologiskt skarp roman av Lina Sjöberg om Simsons inre strider.

RECENSION | ROMAN. Domarbokens Simson öde var beseglat: han var Guds vapen i striden om Israels befrielse från filisteerna. Men Simson är gåtfull. På väg för att ta sig en filisteisk hustru möter han ett rytande lejon som han sliter i stycken med bara händerna. I kadavret glittrar honung. 

Den blivande hustrun förråder honom inför sina landsmän. Herrens ande faller över Simson, han slår ihjäl 30 män. Han sätter facklor i svansarna på trehundra rävar som sticker filisteernas fält i brand. Slaktar tusen män med en åsnekäke. Går till en hora medan filisteerna lurar vid stadsporten. Simson sliter loss stadsporten och bär i väg den på ryggen.

Så förälskar sig Simson i Delila. Hon vill veta varifrån han får sin väldiga styrka. Om nätterna binder Delila Simson med rep, men kuvas kan han inte. Till slut berättar han: i håret sitter styrkan. Delila vaggar Simson till sömns i sitt knä. Men kärleken är som kärleken är: grym. "She tied you to a kitchen chair", sjunger Leonard Cohen, "she broke your throne, and she cut your hair." 

Delila säljer Simson till filisteerna. Våldet eskalerar.

Författaren Lena Sjöberg

Vad betyder honungen i kadavret? Rävarnas eldsvansar? Exegeten och författaren Lina Sjöberg löser Simsons gåtor. Sjöbergs ömsinta roman skildrar den bibliska slagskämpens inre strider. Bortom massakrerandet önskar Simson att hans råstyrka ska smälta till söt honung. Genom berättelser från människor i Simsons närhet väver Sjöberg mytens psykologiska väv. Det ohejdbara våldsflödet förstås genom Simsons egen röst: "SÖNDRAR. Går sönder. Söndrar. Går sönder."  

Sjöbergs Simson är döv inför mänskligt samspel: "När andra välter bord river Simson murar." Efter raseriutbrotten slår han sig själv i ansiktet. Hans mor håller fast hans händer. Grannungarna mässar: "Har du något mellan benen eller sitter allt i armarna?" Simson ligger slak inför horan, varför måste han alltid vara starkast?

Delila och Simson

Simson längtar efter att fjättras och ridas av andra makter än sitt eget raseri. Bara i den mäktiga affärskvinnan Delilas famn kan Simsons styrka bli till sötma. "Bind mig", ber Simson sin dominatrix. Är det lömskhet som får Delila att sälja Simson till fienden? Sjöberg låter Delilas vittnesmål tränga djupare: var vilar en kraftkvinna från sin egen makt?

Det är som att Sjöberg har översatt sin roman från bibelhebreiskan, som bultar fram bakom svenskan: "Inälvornas vetskap saknade Simson, det visste jag, men vi talade oss fram till den halva av förståelse som sitter i hjärtats tanke." Precis som i den semitiska språkvärlden placerar Sjöberg förnuftet i de inre organen.

Lina Sjöberg skriver fram sin Simson med absolut gehör – poetiskt, historiskt, psykologiskt – om kärlekens terrorbalans mellan styrka och svaghet.

 

Av Natalie Lantz

Nathalie Lantz är skribent och doktorand i Hebreiska bibelns exegetik.

 

LÄS MER - Natalie Lantz: Dödahavsrullarnas demoner drabbar oss alla 

 

ROMAN

Lina Sjöberg

Simson

Weyler, 306 s

 

I tv-spelaren ovan visas senaste avsnittet av Kultur-Expressen, denna gång med PM Nilsson och Göran Greider om bildningskultur och folkhälsa för barn. Programmet finns också som podcast.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag