Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bakom humorn döljer sig en stigande ångest

Pekka Särkiniemi.
Foto: Elna Särkiniemi / Privat.

Boken ”Håll skeppet sjunkande” är en skildring av det traditionstyngda antikvariatet Rönnells i Stockholm. 

Ulf Olsson läser en berättelse om en oas i innerstan som i många år lockat färgstarka besökare. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. En mötesplats, en motståndsficka, en grotta, en drömfabrik, ett paradis: Pekka Särkiniemi prövar olika ord för att beskriva sin arbetsplats, Rönnells antikvariat i Stockholm. Hans bok, ”Håll skeppet sjunkande!”, berättar en del av historien om hur ett traditionstyngt antikvariat – grundat 1929 - utvecklar en avantgardistisk evenemangskultur för att hålla bokhandeln vid liv bland de tungt förmögna Östermalmshusen.

”Håll skeppet sjunkande!”

Med lätt hand och varsam humor berättar Särkiniemi om en ung mans väg in i kulturen, en lite krokig väg när ”entusiasmen är ens enda talang”. Inspirerad av det lätta anslag som odlas av patafysikens giganter, vilka gärna läste på antikvariatet, formas ”Håll skeppet sjunkande!” till en liten bildningsroman. Längs ynglingens mognadsväg tecknas små bilder av händelser och personer: den finske analfabeten som samlar böcker, poeten Johan Jönson som ”efter närmare tretusen sidors högläsning var nära att upplösas och börja gråta”. Men Lars Norén kom som vanligt aldrig, i stället fick en uppdykande Marika Lagercrantz stå för högläsningen.

Men under texten löper också en underström av lätt ångest: Kan antikvariatet överleva där i sina stora lokaler tätt intill Stockholms kapitalstinna centrum?

Ett antikvariat huserar ibland författare, men framför allt böcker – men i Rönnells fall också ljud. Ljudkonstnärer av olika slag har verkat där: Mats Gustafsson har försökt tygla sin vildsinta barytonsax, tyska Christina Kubisch spelade in ljuden av antikvariatets gnisslande dörrar, men skivan, meddelar Särkiniemi, ”har ännu inte kommit ut”. Under en lucka i pandemin hör jag Elin Forkelid med band spela musik av Coltrane. Förhoppningsvis kan nu evenemangen återuppstå om pandemin hålls i schack.

Och ett antikvariat kan också producera böcker: Särkiniemis lilla bok är det nyaste tillskottet till en rik flora av böcker utgivna av förlaget Rönnells.

Säkert har det varit en lustfylld färd med det sjunkande skeppet. Men under texten löper också en underström av lätt ångest: Kan antikvariatet överleva där i sina stora lokaler tätt intill Stockholms kapitalstinna centrum? Kommer hyran att höjas? Kommer ungdomen någonsin att köpa böcker? Kan en affärsdrivande verksamhet som denna få kulturstöd? 

När Per Rönnell går bort blir hans antikvariat personalägt, Särkiniemi liknar affärsformen vid ett ”hippiekollektiv”. Och som för ett sådant är det bristen på pengar som tvingar fram ett kreativt tänkande. Skeppet sjunker, men hålls på något vis ändå flytande. 

Jag lägger gärna till ytterligare ett ord för att beskriva denna plats: ”oas”. En oas är inte bara ett vattenhål med ”riklig växtlighet”, utan också, lär mig Akademiens ordbok, ett afrikanskt getskinn som används särskilt för bokband.


SAKPROSA

PEKKA SÄRKINIEMI

Håll skeppet sjunkande!

Rönnells, 80 s.


Ulf Olsson är professor i litteraturvetenskap och medarbetare på Expressens kultursida. Avslöjaren som blev hackad

https://embed.radioplay.io?id=87170&country_iso=se

Han avslöjade Allra – men ratas av journalistpriserna. Patrick Siegbahn på Småspararguiden gästar Expressens mediepodd. Och Expressens Anna Friberg medverkar från OS i Tokyo. Med Karin Olsson och Magnus Alselind.