Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Arbetarna tvingas att bajsa i skogen

Elinor Torp.
Foto: LEOPARD FÖRLAG
”Vi, skuggorna.”
Somar al Naher.
Foto: PRIVAT

Elinor Torp skildrar dem som verkar i skuggorna, Sveriges tusentals utnyttjade papperslösa arbetare.

Somar Al Naher läser ett viktigt reportage om samhällets mest utsatta.

RECENSION. Hon tvingades lämnade Nicaragua för att det var korrupt. Aura, 35, trodde hon skulle finna motsatsen i Sverige, ett land där rättvisa och mänskliga rättigheter togs på allvar. I stället mötte Aura samma sak här som i hemlandet.

Aura är en av huvudpersonerna i journalisten Elinor Torps nya bok ”Vi, skuggorna” som skildrar skuggsidan av svensk arbetsmarknad. När en agent för en svensk byggfirma dök upp i Auras stad för att rekrytera arbetskraft såg hon chansen till ett tryggare liv.

Väl framme stämde ingenting överens med vad de blivit lovade. Men med skulder att betala av för resan kunde de inte heller återvända. Fällan hade slagit igen och ett liv som utnyttjad och hunsad i det skuggsamhälle som vuxit fram på svensk arbetsmarknad tog sin början.

Men värst av allt, säger en av personerna, är smutsen och förnedringen.

I denna parallella verklighet träffar Torp människor som tvingas bo i chefens garage, utan el, rinnande vatten, toalett eller dusch. Fyra vuxna män på sjutton kvadratmeter. Mat fick de laga utomhus, lönen lurades de ofta på. Men värst av allt, säger en av personerna, är smutsen och förnedringen. Att behöva bajsa i skogen och rengöra sig med en slang ute på gården även vintertid. Ibland kom chefen med resterna av sin pizza som lön efter femton timmars arbete. 

Svartjobben finns i kedjan av underleverantörer till välrenommerade företag som vunnit lägsta-pris-upphandlingar med stat, kommun eller landsting. Eller under de stora byggbolagen. 

Utvecklingen beror på en rad politiska beslut, främst under alliansregeringen. Nedläggningen av Arbetslivsinstitutet, nedskärningar på Arbetsmiljöverket, obefintlig kontroll av arbetskraftsinvandrares löner och villkor. 

Arbetsgivaren går fri, trots att han har lurat Aura på 230 000 kronor.

I Sverige verkar frågan om utländsk arbetskraft ha hamnat mellan två ideologiska läger. Medan borgerliga partier öppnat upp för exploatering i sin kamp mot fackligt inflytande – så har arbetarrörelsen främst kämpat för de egna medlemmarna. Utnyttjad utländsk arbetskraft, som ofta saknar papper och lever helt utanför systemet, har inte varit prioriterat. 

En dag gör polisen razzia på restaurangen där Aura arbetar. Fallet hamnar i domstol. Men inte ens i rättssystemet kan Aura få upprättelse. Arbetsgivaren går fri, trots att han har lurat Aura på 230 000 kronor. Det finns inga kontrakt eller avtal i skuggorna. Där står bara ord mot ord. 

Torp skriver med en rapp penna, ingen mening är överflödig. Fakta och historia varvas med reportage i skönlitterär anda. Det märks att hon har en lång vana av att skriva om arbetsmiljö på ett tillgängligt sätt. Liksom hennes tidigare böcker ”Döden på jobbet” och ”Jag orkar inte mer” lyckas hon sätta strålkastarljuset på ett annars osynligt ämne.


Av Somar Al Naher

Somar Al Naher är skribent och medarbetare på Expressens kultursida. REPORTAGE

ELINOR TORP
Vi, skuggorna
Leopard, 264 s.LÄS MER  Somar Al Naher: Är det jag som är problemet, Magdalena Andersson?

LÄS MER – Somar Al Naher: Vänsterns antisemitism går ofta under radarn


Är tiden ute för sossen som landsfader?

Torbjörn Nilsson och Jenny Lindahl besöker Kultur-Expressen och Karin Olsson.

Varför går det så dåligt för Stefan Löfven? Jenny Lindahl och Torbjörn Nilsson analyserar Socialdemokraternas kris. Se det senaste avsnittet av Kultur-Expressen med Karin Olsson som programledare.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.