Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Äntligen en roman som bara är roman

Jenny Holmqvist debuterar med romanen ”Drift”.
Foto: Ida Borg / Forum
Annina Rabe.
Foto: PRIVAT

Jenny Holmqvists debutroman handlar kanske om kärlek.

Annina Rabe uppskattar årets första läsupplevelse.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Vid ett årsbokslut brukar vi kritiker gilla att sammanställa litteraturåret under olika teman. Visserligen med det braskande förbehållet att man förstås egentligen inte ska kategorisera litteratur på det sättet. Men att det ändå inte går att komma ifrån att vissa ämnen och stilar har en tendens att dominera.

”Drift” av Jenny Holmqvist.
Foto: Forum

Så befriande då att den första romanen jag läser 2021 är en sådan som svårligen kommer att låta sig kategoriseras. Jenny Holmqvists debut ”Drift” är faktiskt rätt upp och ner en roman, utan andra ambitioner än att vara just en sådan. Vilket i sig inte är så lite. 

Den utspelar sig under tre tidsperioder och i tre länder: Sverige, Kanada och Kalifornien. 1947 går en ung kvinna, Eva, omkring i Uppsala och drömmer om att studera vidare. Hon förälskar sig i en ängslig läkarstudent, blir med barn och flyr under dramatiska former till Kanada, där hon bildar familj med Lenny. I bokens andra delhandling, som utspelar sig i Kanada under tidigt 60-tal är det Evas dotter Marta vi möter, en 15-åring som trivs bäst med hästar och försöker hantera att hennes mamma övergav familjen på ett tidigt stadium. Och i det tredje spåret, som utspelar sig i San Francisco 1982 möter vi studenten James, Martas lillebror. Han är besatt av den undflyende rikemanssonen Luis som ömsom bekräftar och ömsom stöter ifrån honom. 

Är det ens kärlek det handlar om?

Gemensamt för dessa tre huvudpersoner (förutom deras reella släktskap) är en obestämbar längtan, som i sig blir starkare än det de faktiskt längtar efter. Det finns en subtilt flytande känsla i skildringen av dem alla tre: kanske allra tydligast när det gäller James och hans oförlösta kärlek till Luis. Är det ens kärlek det handlar om? Det sägs aldrig rent ut, vilket i sig är en indikator på graden av subtilitet.

Holmqvist är redan en skicklig och omsorgsfull berättare. Hon lyckas i större delen av romanen hålla alla trådarna spända och dessutom snyggt binda ihop dem på slutet. Romanåret 2021 kunde verkligen ha börjat sämre. 


Roman

JENNY HOLMQVIST

Drift

Forum, 435 s.


Annina Rabe är kritiker på Expressens kultursida. 


Lyssna på ”Lunch med Montelius”

https://embed.radioplay.io?id=78147&country_iso=se

En omtalad podd från Expressen Kultur – som tar er med bakom kulisserna i kulturvärlden. Med två av kultursidans stjärnor: Martina Montelius, teaterdirektör och författare, och kritikern Gunilla Brodrej. Podden är en hyllning till alla kulturtanter där ute oavsett kön.