Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Äntligen dags för unga arga muslimska kvinnor

Gina Dirawi.
Foto: Daniel Stigefelt
Foto: NORSTEDTS
Gunilla Brodrej.
Foto: OLLE SPORRONG

Gina Dirawis debutroman är en nio timmar lång utandning.

Gunilla Brodrej låter sig svepas med av författarens uppläsning.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Jag ryser av välbehag. Så precist hon prickar kvartstonerna i böneutropet. Det är över på en sekund, och säkert inte avsett som skönsång, men att höra Gina Dirawi själv läsa sin debutroman ”Paradiset ligger under mammas fötter” är ett måste. 

Inte bara för böneutropens skull, från minareten i det palestinska gettot där handlingen trappas upp, utan också för alla de arabiska uttrycken, sättet att säga ”ouf”, tala bruten svenska, sundsvallsdialekt och fuck fuck fuck. Skvallret i kvinnokollektiven. De roliga referenserna till amerikansk populärkultur. Gina Dirawi är en estradör. Själv fastnar jag på klumpiga språkligheter, som stockar kör fast i skrevor längs en ström, men när jag lägger ifrån mig boken och lyssnar på Dirawi flyter det på. 

”Paradiset ligger under mammas fötter” är en nio timmar lång uppgörelse med samhällets förväntningar på flickor och kvinnor. Norrländsk håla eller palestinskt getto – det spelar ingen roll. Överallt detta förtryck, menar Dirawis protagonister.

Många har sett och blivit berörda av SVT-dokumentären ”Vad hände med Gina Dirawi”. Där förstår man vilket högt pris hon har fått betala för att ha stuckit ut hakan som ung muslimsk kvinna. Hatet hon fick när hon var julvärd. 

Spottar fram obekväma sanningar med febrig frenesi.

Romanens Mona tolkar jag som hennes alter ego. Mona är graffitikonstnär och målar förbjudna bilder med feministiska budskap, ”en konst som visar sanningen”. Ilsket spjärnar hon emot utifrån sin unga feministiska erfarenhet. Spottar fram obekväma sanningar med febrig frenesi. Hennes bästa vän Mila brottas med prestationskrav och psykisk ohälsa. Kamratrelationen krisar. Allting är beskrivet med ett språk som luktar och känns, svettas, blöder och snorar. 

Givetvis ligger paradiset under mammornas fötter, och språket, tonen, spänningen och den dialogdrivna prosan gör det här till en roman för ungdomar och unga vuxna. Det kanske inte var avsikten, men så blev det. 

Dirawi går i bräschen för den muslimska frispråkigheten. Så känns det i alla fall när man forsar fram med Dirawi. Nu kommer de. De unga arga kvinnorna.


ROMAN

GINA DIRAWI

Paradiset ligger under mammas fötter

Norstedts, 311

Ljudbok 9 t. 17 min