Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Allt är möjligt

Johan Norberg är något så ovanligt som en internationellt känd svensk intellektuell.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Katrine Kielos
Foto: - -
Johan Norberg
Foto: LEXIUS WEINE

För fem år sedan

 satte han med Till världskapitalismens försvar ned den nödvändiga foten bland vinande globaliseringshatande gatstenar. Hans passionerade försvar av frihandel översattes till ett tjugotal språk och Norberg själv poserade ett par varv runt jorden i T-tröja med texten "Enjoy Capitalism".  Förväntningarna på hans nya bok har av naturliga skäl varit höga och den femhundra sidor tjocka pocketen uppmärksammades häromveckan med ståndsmässig fest arrangerad av den liberala tankesmedjan Timbro.  Norbergs nya är inte en uppföljare till den tidigare succén, påstår förlaget, utan tvärtom "boken som borde ha kommit först". Med När människan skapade världen vill Norberg förklara den moraliska och ideologiska grunden till sitt framgångsrika försvar av frihandeln: "Vad skapar allt det som sedan kan korsa gränser?"  Som titeln antyder är När människan skapade världen knappast en blygsam bok. Norberg berättar vad som är människans drivkraft, livets mening och historiens bränsle. Vad han ska göra nu; hans förra bok förklarade världen, den nya förklarar världshistorien. Vad finns egentligen kvar? "Framtiden" svarar Norberg med ett pojkaktigt leende komplett befriat från ironi.   

När människan skapade världen

 definierar historien som en kamp. En kamp mellan motsatta mentaliteter: å ena sidan kreativiteten och skapandet, å andra sidan kontrollen och bevakandet. Innovatörer och entreprenörer uppfinner och utvecklar produkter som, om de får säljas på en fri marknad, skapar välstånd för alla. Socialister, konservativa och miljökämpar i alla partier vill omfördela och reglera. Norberg delar upp sina (och mänsklighetens) fiender i fyra kategorier: De fördelande, de försiktiga, de besvikna och de socialt ansvariga. Alla tilldelas varsitt kapitel i den föredömligt pedagogiskt upplagda boken. Norberg blandar okontroversiella påståenden (planekonomi är dåligt, Afrika behöver välstånd, man bör njuta av sin vardag) med mer ifrågasatta nyliberala teser (staten ska sluta förbjuda farliga läkemedel och företag ska inte tvingas till miljöhänsyn). Norberg predikar att lycka visst går att köpa för pengar och förfasar sig över dagens ungdom som hellre pensionssparar än investerar i forskning för att ge människan evigt liv. 

Johan Norberg har

 länge varit ett uppfriskande inslag i svensk debatt. Tyvärr missförstås han ofta. Det vore tacksamt att behandla honom som en vanlig högerdebattör, men det är han inte. Norberg drivs av en närmast religiös mission. Inget kunde vara längre från Reinfeldts folkhemsmoderater. Kapitalism är inte ett ekonomiskt system, rättigheter inte ett effektivt sätt att hålla människans vansinne i styr, 55 000 kaffekombinationer på Starbucks är inte bara just kaffe. I Norbergs värld är detta det sanna uttrycket för människans natur och hennes enda möjlighet till mening.  Utan tvekan tror Norberg på vartenda ord han predikar, häri ligger mycket av hans styrka. Men har man läst den amerikanska tänkaren och thrillerförfattarinnan Ayn Rand behöver man knappast läsa Norberg, även om Norberg skriver bättre. Rands kontroversiella idéer och den sektliknande rörelse som följde henne har fortfarande visst inflytande i USA. Även Johan Norberg är uppenbart påverkad. Huvudtesen i När människan skapade världen är direkt hämtad från Rands idéer om entreprenörerna som världens motor.  Man önskar att Norberg skulle våga titta djupare in i den människa han säger sig hylla. I stället passar han och hänvisar i en fotnot på maoistiskt manér till sin läromästarinna: "se Ayn Rands tänkande". Man undrar hur han kan vara så säker: på livets mening, himlens tomhet och människan som herre över tillvaron. Är mänsklighet verkligen direkt översättbart i entreprenörskap? Är vi varken mer eller mindre än vad vi producerar?  Till Norbergs försvar kan sägas att han antagligen är världens lyckligaste intellektuelle. Med en suck läser jag bokens slutord: "jorden är ung, livet är ett äventyr och allt är möjligt".  Om en avreglerad läkemedelsmarknad kan frambringa vad som krävs för en sådan optismism, så visst: jag är för.

FAKTA

JOHAN NORBERG | När människan skapade världen | Timbro