Böcker med sting

Publicerad
Uppdaterad

LIZA MARKLUND

Nobels testamente. Piratförlaget. - Boken kommer att heta Livstid. Den börjar tio minuter efter att Nobels testamente slutar. Annika Bengtzon gör sig äntligen av med sin tråkiga man.

MARIA KÜCHEN

Anteckningar efter en frontalkrock med Gud. Cordia. De heliga. Albert Bonniers. - Det blir en tjock, tjock diktbok.

KRISTIAN LUNDBERG

Allt flammar upp i ljuset och förvandlas. Brutus Östlings förlag. Malmömannen. Symposion. - Kriminalromanen Staden och grymheten.

ANNA BÄSEN

PerversTillsammans med Niklas Långström: Bokförlaget DN. - Absolut ingenting som handlar om sex i alla fall. Det kan jag lova.

LARS GUSTAFSSON

Den amerikanska flickans söndagar. Atlantis. Nominerad till Augustpriset. Tillsammans med Agneta Blomqvist: Herr Gustafssons familjebok. Atlantis. - Fru Sorgedahls vackra vita armar. En kärlekshistoria år 1954. Och efter vår succéartade framgång med familjeboken funderar fru Blomqvist och jag nu på Herr Gustafssons kokbok.

LINDA SKUGGE

Ett tal till min systers bröllop. Piratförlaget. - Nästa bok blir antagligen en bok som heter Brudjävlar, eller så blir det en deckare som utspelar sig i skogen i Sollentuna.

MALTE PERSSON

Tallskogshäftet av Francis Ponge (Förord och tolkning). Pequod Press. - En diktsamling med titeln Dikter. Kommer i vår.

BENGT ERIKSSON

Tillsammans med Mia Gerdin och Stefan Wermelin: 99 proggplattor. Alfabeta. - Ska delta med en artikel om Dan Turéll i Tretton mordiska mästare och i slutet av nästa år kommer Svenska sång- och rockpoeter 3 som jag gör tillsammans med med Joel Eriksson.

JESPER HÖGSTRÖM

VM-boken. Norstedts. - Det blir en tragikomisk bildningsroman med det högpoetiska arbetsnamnet Drömmar av silver, drömmar av plåt.

CHRISTINA CRONSIOE

Lille storebror. Eriksson & Lindgren - Tyvärr har jag ingen ny bok på gång just nu. PUBLICERAD TEXT:

MIKE DAVIS

Ett monster vid vår dörr. Karneval. - In praise of barbarians: Essays against empire. Så småningom ska det bli en bok av en essä om bilbombens historia, vilken 2007 publiceras i antologin Indefensible space.

KATERINA JANOUCH

Dotter önskas. Piratförlaget. - Sommarbarn, en roman om min uppväxt.

SVANTE WEYLER

Ett hus i Ngouedi. Norstedts. - Ingen aning.

YLVA KARLSSON

Om man heter Robin. Alfabeta. - En sagosamling, förhoppningsvis med illustrationer av Katarina Strömgård. Antagligen lagom till nästa års julhandel.

STIG LARSSON

Artiklar 1975-2004. Albert Bonniers Förlag. - Det har jag ingen aning om.

PER SVENSSON

Han som aldrig fick bli kung. Norstedts. - Är för tillfället många. En berättelse om det svenska 80-talet, något biografiskt om Luther, kanske en essä om tyranner och en eller annan berlinsak. Vi får se.

AGNETA KLINGSPOR

Går det åt helvete är jag ändå född. Bokförlaget Mormor. - Nya bokidéer tar lång tid, hmmm, varför inte det outslitliga: kärlek?

PER OLOV ENQUIST

Sekonden. Norstedts. Nytryck. - Jag tror att det blir en samtidsroman, men om jag berättar om den så försvinner den i rymden, som jordstrålningen.

SARA STRIDSBERG

Nominerad till Augustpriset och Nordiska rådets pris. Drömfakulteten. Albert Bonniers. - Jag kan verkligen inte säga något om det, faktiskt. Så flummigt är det.

STIG HANSÉN

Inga äpplen på Manhattan. Lindelöw. Mikael Wiehes sång till modet. Lindelöws förlag. - Nästa år kommer romanen Bromssträckan som handlar om en pojke som blir påkörd av en bil.

BIRGITTA STENBERG

Fritt förfall. Normal förlag - Jag avser att ge ut sista delen av min sex böcker långa självbiografiska svit. Vet ännu inte titeln, grubblar mig gråhårig.

JOHAN WANLOO

De äventyrslystna karlakarlarna: Recept på katastrof. Egmont Kärnan. - Nästa år kommer Pixiboken Den flygande kaninen hjälper en dinosaurie.

EVA-MARIA LIFFNER

Drömmaren och sorgen. Natur och Kultur. - Nästa roman befinner sig på ett tidigt skisstadium, men jag tänker förflytta mig några decennier in på 1900-talet.  

TOMMY HAMMARSTRÖM

Tillsammans med Lars Bygdemark: Sverige från ovan. Max Ström. - Sveriges kust. Det blir en odyssé från Strömstad till Haparanda.

OLA NYLANDER

Husen på höjden. Stockholmia förlag. - Om Filmstaden i Solna där gamla filmateljéer byggs om till bostäder. Jag kommer också med en bok om arkitekten Johannes Olivegren i Göteborg

INGVAR HEDLUND

Tabloism. En vild galopp genom Expressenhistorien. Kvarngatan förlag. - Min nästa blir absolut Giftas III.

JOHAN HILTON

No tears for queers. Atlas. Nyutgåva och pocket. - Det är hemligt. Men det kommer inte att ha med hbt-frågor att göra.

ANN-MARIE LJUNGBERG

Simone de Beauvoirs hjärta. Alfabeta. Pocket. - Jag skriver på en deckare.

CECILIA HAGEN

Mina resor med Diana. Albert Bonniers. Pocketutgåva. - Den kommer antingen att handlar om min kvinnosakskvinnefarmor Ellen Hagen och hennes dramatiker till syster Frida Stéenhoff eller om en svenska i England som levt ett mycket speciellt liv eller om hur det är när man fyllt 60. Tror jag.

CHRISTOFER BRASK

Ur spår (med Petter Karlsson). Fischer& Co. - Efter att ha sysslat med våra största hjältar, skidkungarna, blir det nu istället en bok om den svenska idrottens största antihjältar.

PETTER KARLSSON

Whisky. Sellin & Co. Ur spår (med Christofer Brask). Fischer & Co. SEB 150 ÅR. Max Ström. - En om Zlatan, en om Sven-Bertil Taube och en om Stikkan Anderson.
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag