Bloggmobbning

Publicerad
Uppdaterad
Mildners argumentation är typisk för bloggmobben, och hör hemma där ute, replikerar Jan Guiliou.
I den så kladdade bloggosfären föreslås då och då att mina böcker ska brännas på bål som straff för att jag är emot nätstölder. Det kan vara dessa för bloggmobben typiska fenomen som Anders Mildner (Expressen 3/4) syftar på, när han fäller en krokodiltår över hur ”modigt” vissa författare ändå uppträder när de låter sina förlag försöka sätta fast några av de värsta tjuvligorna.
Men när han menar att vi ”som intellektuella inte visar det minsta intresse för det samhälle de nu hjälper till att skapa” så blir jag något förvånad.
Vad är det för samhälle jag skapar och inte är intellektuellt intresserad av? Det visar sig vara en fantasifull dystopi av ett kommande Orwell-samhälle. Och sådant skulle författarna alltså vara för?

Och skandalöst är det, menar Mildner vidare, ”att författare väjer för frågor om yttrandefrihet, integritet och demokrati”. De frågor jag ägnat mestadelen av min tid som författare och journalist åt under fyra decennier, med andra ord.
I Expressens sympatiserande redigering visas två andra nyttiga idioter, demokratifientliga och juridiskt okunniga författare upp på bild. Nämligen advokaten Jens Lapidus och skattejuristen Åsa Larsson.
Mildners argumentation är typisk för bloggmobben, och hör hemma där ute. Det förvånar mig att man släpper in sådant i riktiga medier.

Jan Guillou
kulturen@expressen.se
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag