Bloggarens undanflykter

Publicerad
Uppdaterad
Magnus Sandelin fortsätter debatten om antisemitismen.
Jan-Inge Flücht hävdar (Expressen 29/1) att jag ljuger om att hans blogg, en av Sveriges mest lästa, är en plattform för antisemiter på vänsterkanten. Jag har dock ingen anledning att ta tillbaka mitt påstående. Följande läsarkommentarer är endast några på temat anti-
semitiska konspirationsteorier som Flücht har valt att publicera den senaste tiden:
Mediene er eid av jøder, Bonnier-familien eier vel-Expressen, Dagens Nyheter, Sydsvenska Dagbladet og TV4 (5/12 2008)
Tidningens (Dagens Nyheter, min anm.) ägare är extremt pro-israeliska givet sin egna tribala tillhörighet liksom reportern
(Nathan Shachar, min anm.) själv. Hade man velat ge någon annan bild av “kosher nostra” och den ockuperade skamfläcken i mellanöstern hade man hållt sig med etniska Palestinier… (31/7 2007)
Hade Obama inte krälat framför den judiska sionistmaffian AIPAC & Co hade vi aldrig hört talas om honom, USAs politik styrs direkt från Tel aviv (4/11 2008)
Ett tips är att om man vill veta mer om hur världen styrs, kan man alltid lägga till Rotschild, Rockefeller eller Kissinger som ett extra sökord (8/11 2008)
Den sionistiska regimen ingår i många regeringar över hela världen med sionistiska judiska samhällen (7/8 2008)
FFLH (Forum för levande historia, min anm.) är en sionistisk org med direkta kopplingar till mossad och terror staten israel (2/8 2008)
Sionisterna med förintelsindustrins miljarder dollar har köpt upp allt motstånd inom de viktigaste sektorerna runt om i världen (30/11 2008)

Jag skulle kunna fortsätta att rada upp exempel, det finns hur många som helst. Ingenting lär dock förändra Jan-Inge Flüchts inställning om att det bara handlar om ”Israelkritik”.
Jag skulle även kunna nämna hans egen fäbless för att påtala förekomsten av en inflytelserik ”judelobby”, hans systematiska jämställanden av Israel och Nazityskland, eller hans medvetna försök att sprida lögnen om att McDonald’s (i dessa kretsar förmodat ”judeägt”) skänker pengar till den israeliska armén.
I min förra artikel kritiserade jag bland annat Anna Wester, informationsansvarig hos Palestinagrupperna i Sverige, för att hon rekommenderar bloggen på sin egen hemsida. Men i sin replik (Expressen 29/1) ägnar hon inte ett ord åt att svara på kritiken. Det hade varit intressant att höra hennes förklaring till varför just Flüchts blogg är värd att lyfta fram i kampen för palestiniernas rättigheter.
Jag kan bara konstatera att man måste vara antingen blind, okunnig eller ytterst naiv om man inte hittar något judefientligt på den.

Magnus Sandelin
kulturen@expressen.se
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag