Joel Halldorf. Foto: MIKAEL SJÖBERGJoel Halldorf. Foto: MIKAEL SJÖBERG
Joel Halldorf. Foto: MIKAEL SJÖBERG
Rebecca Liljeberg och Alexandra Dahlström i "Fucking Åmål". Foto: FILMBOLAGRebecca Liljeberg och Alexandra Dahlström i "Fucking Åmål". Foto: FILMBOLAG
Rebecca Liljeberg och Alexandra Dahlström i "Fucking Åmål". Foto: FILMBOLAG
Lunds universitet. Foto: LUNDS UNIVERSITETLunds universitet. Foto: LUNDS UNIVERSITET
Lunds universitet. Foto: LUNDS UNIVERSITET

Blir vi lyckliga av att flytta så mycket?

Publicerad

Berättelsen om uppbrottet från den kvävande småstaden är något av västerlandets urmyt.

Joel Halldorf skriver på sista ansökningsdagen till universiteten att det finns en annan väg.

KOMMENTAR | HEMBYGD. Idag är det den 16 april. För de flesta ett intetsägande datum, men för några kan det betyda allt. Det är sista ansökningsdag till universiteten, och runtom i landet hoppas presumtiva studenter att ett lärdomssäte ska slå upp portarna just för dem.

Somliga söker bildning, andra vill leva studentens glada dagar. Men en del vill bara bryta upp. I hundratals namnlösa fucking-Åmåls väntar de på biljetten bort. En orsak att få lämna. Vidgade vyer, och allt det där.

Till er vill jag säga: Tänk efter innan ni ger er av.

Jag vet att det är svårt. Berättelsen om uppbrottet är trots allt västerlandets urmyt. Vi har sett filmerna på temat: uppbrottet från den kvävande småstaden, och den befriande flytten till storstan. Hon som följer sina drömmar. Han som inte låter sig hindras. Berättelserna sätter sig i kroppen på oss, de formar vår längtan: "Bryt upp, bryt upp, den nya dagen gryr". 

Till slut tror vi att det är enda sättet att leva.

Navajo-stammens trauma

År 1979, efter att USA:s förflyttning av Navajo-stammen lett till alkoholism, depressioner, självmord konstaterade en rapport: "Resultatet från 25 studier visar, utan något undantag, att utförandet av tvångsmässig omlokalisering av en befolkning med starka band till sin plats är en traumatisk erfarenhet".

Gäller det bara de andra – så kallade indianer, med ett särskilt band till förfädernas marker, som dessutom flyttas med tvång? Eller är det så, som filosofen Edward Casey hävdat, att vi i väst lite till mans uppvisar Navajo-stammens symptom: desorientering, minnesförlust, depression, hemlöshet och en vag känsla av främlingskap.

Vi idealiserar uppbrottet, men människan behöver ett hem – och sådana tar tid att skapa. Svensken flyttar i genomsnitt tio gånger under sitt liv. Är det verkligen nödvändigt? Allt det där Hemnet-surfandet: söker vi ett hem, eller flyr vi från något?

Jag vet att man ibland måste flytta, och att det finns gott om människor som upplevt det som både befriande och berikande. Jag vet det, för det är de historierna vi alltid får höra. Jag vill berätta en annan. Jag vill berätta om dem som blev kvar.

Marilynne Robinson.Foto: KELLY RUTH WINTER / WEYLER

Marilynne Robinson

Författaren Marilynne Robinson skriver om två bröder: Edward bröt upp för att studera. När han hälsade på hemma var han en främling. Han stack ut i byn eftersom han blivit som alla andra i lärdomsstaden: käpp och en stor mustasch. Herr Doktor.

John Ames stannade. 50 år i lilla Gilead. Han såg inte många platser, men i gengäld ägnade han Gilead så mycket större uppmärksamhet. Han kände människorna, visste när flyttfåglarna återvände och var ängsblommorna växte som vackrast. För den uppmärksamme är allting hela tiden nytt. Varje vår är lite vackrare än den förra, för den bär inom sig minnet av alla de föregående.

Så tänk efter innan du postar det där brevet. Det finns mycket att upptäcka i världen. Men det finns en värld också där du bor.

 

Joel Halldorf är docent i kyrkohistoria och medarbetare på Expressens kultursida. Hans senaste bok är "Biskop Lewi Pethrus".

 

LÄS MER - Joel Halldorf: Rädda demokratin - gå i kyrkan 

Relaterade ämnen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag