Brandman söker efter överlevande i ruinerna efter World trade center i september 2001. Foto: Graham Morrison
Brandman söker efter överlevande i ruinerna efter World trade center i september 2001. Foto: Graham Morrison

Blicken skymd

Publicerad
Uppdaterad
Vandringssägnerna om 11 september tilltalar inte bara stora delar av arabvärlden.
Jackie Jakubowski går igenom några populära konspirationsteorier som intresserar unga svenskar.
– De bara ljuger på tv, svarade den grekiske kyparen på den nästan folktomma tavernan när jag frågade:
– Har de hittat bin Ladin?
Det var ett par månader efter elfte september och jag befann mig på en, vid den här årstiden nästan obebodd, ö för att under en vecka slippa läsa tidningar och följa "kriget mot terror" direktsänt på tv.
– Det brukade jobba 4 000 israeler i husen som sprängdes i New York, fortsatte kyparen.
– Men just den dagen kom de inte till sina arbeten. Vet du varför? Därför att de visste att det skulle hända. Det bevisar att de gjorde det. Judarna, sa kyparen.
Jag skakade på huvudet och kyparen trodde att jag imponerades av hans avslöjande. I själva verket blev jag mest häpen över att ett så vansinnigt rykte, som jag några dagar tidigare fnissat åt i Stockholm, kunnat nå denna isolerade grekiska by.
Första gången jag hörde ryktet var några dagar efter attentaten. En bekant ringde och berättade att en arabisk studiekamrat i Uppsala hävdade att tusentals israeler uteblivit från sina jobb i World trade center den elfte september. Hans slutsats hade läraren och de andra eleverna svårt att tro på. Men, man vet ju aldrig...

Hemkommen surfade jag på nätet. Det visade sig att denna vandringssägen redan var en sanning i stora delar av arabvärlden och den muslimska världen. Historien började spridas redan fem dagar efter dådet. Först i den jordanska tidningen Al Watan. Den 17 september 2001 toppade den libanesiska Hizbollah-tv-stationen Al-Manar nyhetssändningen med "Israel bakom terrordådet". Den 21 september återgavs ryktet i Pakistan, i veckotidningen Darb-i Mumin. Samma dag blev det en nyhet i det ryska Pravda, med Al Watan som källa.
I dag är detta en sanning i stora delar av arab- och den muslimska världen. Enligt en palestinsk opinionsundersökning redan fyra månader efter elfte september trodde drygt 50 procent av palestinierna på Västbanken att terrordåden var "judarnas verk". I Gaza var siffran 77,8 procent. Ryktet har sedan dess spridits på bred front, på internet, av såväl högerextremister som islamister.
Också i Sverige. Gör man en sökning på "judar bakom elfte september" får man cirka 123 000 internetträffar. En Novus-undersökning, som tv-programmet Kalla fakta låtit göra, visar att 18 procent av svenskar under 30 år tror att det var den amerikanska regeringen som låg bakom terrorattackerna.
Grundaren av den svenska internetsajten vaken.se, Mikael Cromsjö, intervjuad i Kalla fakta, hävdade att "det finns väldigt konkreta bevis att elfte september var någon form av insider jobb. /.../ den officiella förklaringen med säkerhet stämmer inte".
Cromsjö representerar den så kallade Sanningsrörelsen, vars budskap är att USA är ansvarigt för attentaten. Syftet med attentaten skulle vara att legitimera kriget mot terrorismen. Argumenten finns samlade i filmen Loose change. Den har funnits gratis på internet sedan 2005 och fått ett genomslag som saknar motstycke. Enligt skaparna har den i dagsläget klickats drygt 150 miljoner gånger.
– Sanningsrörelsen liknar på många sätt en religiös sekt, säger David Aaronovitch, politisk kommentator på brittiska dagstidningen Times, i samma Kalla fakta-program.
I sin uppmärksammade bok, Voodoo histories - the Rolex of the conspiracy theory in shaping modern history, presenterar han en saklig definition på vad som kännetecknar en konspirationsteori: "Det är ett onödigt antagande om att det finns en avsiktlig, genomtänkt orsak till en händelse, när det i själva verket finns andra, enklare förklaringar, som dessutom är mer troliga."

Elfte september-konspirationen är ett praktexempel. Dess förespråkare hävdar att det fanns personer inom Bush-administrationen som sökte en anledning för USA att militärt intervenera i Mellan­östern, med syftet att garantera oljeleveranser samt att stärka Israel.
Planen var att provocera fram en krigssituation, genom att angripa New Yorks finansiella centrum och regeringsbyggnader i Washington. I en version av denna konspiration låter man fjärrstyrda flygplan flyga in i World trade centers skyskrapor; i en annan version finns inga flygplan - det hävdas i stället att tv-bilderna var digitalt animerade och att förödelsen i Wall street-kvarteren var en "controlled demolition" orsakad av i förväg planterade explosiva ämnen.
I ytterligare en version - synnerligen populär på högerextremistiska och islamistiska internetsidor - är det israeliska agenter som planerat och genomfört attackerna; syftet skulle ha varit att lägga skulden på araber och muslimer.

Oavsett vilken version man prövar skulle en konspiration innebära inte bara att den amerikanska regeringen infiltrerats av människor som i månader planerat attackerna. Komplotten skulle också ha krävt hundratals medkonspiratörer som i tio år förblivit tysta: anhöriga till mullvadarna i Vita huset, militärer, anställda vid flygvapnets kommandocentraler, trafikkontrollanter vid flygplatser, tv-journalister, brandmän, poliser, sjukvårdspersonal, med flera.
Och framför allt skulle en sådan sammansvärjning innebära att de videoinspelningar med Usama bin Ladin, där han skryter med den lyckade operationen, var fejkade.
Eller att bin Ladin själv, liksom hans talibankamrater, ingick i det amerikansk-judisk-israeliska ränkspelet.

Jackie Jakubowski
kulturen@expressen.se
Jackie Jakubowski är författare och chefredaktör för Judisk krönika.
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag