Blank Spot Project satsar på "hot spot"

Trumpen.
Foto: Pool/Cnp
Chefredaktör Martin Schibbye.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Brit Stakston
Foto: Olle Sporrong

Karin Olsson beklagar att Blank Spot Project gör som alla andra.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Under valkampanjen i USA pumpades det ut högkvalitativ journalistik, både här hemma och i amerikanska medier förstås. Och sedan Donald Trump blev president går det inte en dag utan att man har läst minst ett par, tre bra artiklar om landet och vad som komma skall.

En del skulle nog till och med kunna erkänna att man har lust att skrika om det dyker upp en enda text till om tillståndet i USA i Facebookflödet. Vi är nära en Trump fatigue.

Transnistrien och Eritrea

Men mycket ska ha mer, tycker den svenska högprofilerade journalistsatsningen Blank Spot Project, med chefredaktör Martin Schibbye och vd Brit Stakston i spetsen. Plattformen grundades 2015 för medborgarfinansierade utrikesreportage, med det berömvärda syftet att täcka världens "vita fläckar", som andra medier inte har tid, råd eller lust att arbeta med. Bland annat har man rest till Gambia, Transnistrien och Eritrea.

Nu har de dock tappat kompassen och styr i stället kosan mot planetens mest välbevakade land. Man ska skicka en korrespondent som ska skriva om Trump och demokratin.

Jag vet vad en president nära dig skulle ha twittrat: So sad!


Karin Olsson är kulturchef på Expressen.