Foto: Torbjörn Andersson
 Foto: Torbjörn Andersson

Bland folk och fä

Publicerad

Dan Hallemar ser kristallkulan spegla republiken Sverige.

Det första en nytillträdd monark gör är att ge sig ut på Eriksgata, enligt hovet för att "närmare lära känna invånarna i de olika delarna i Sverige".

På sina Eriksgator samlar den nytillträdde kungen in bilder av landet. Det är en resa mellan traditioner. En uppvisning i lokal färg, stolta kommunalmän och mat från orten. Som de illustrerade kartorna i turistbroschyrer med älgar, ostkakor och stolta skorstenspipor. Vykortssverige står redo inför kungaföljet.

Om Sverige fick en president skulle denne behöva bli folklig. Men inte folklig som kungen, utan hitta en egen folklighet. Om den här nya presidenten, som Jan Eliasson, är socialdemokrat finns det bara ett val för hans första Eriksgata:

Han ska ge sig ut i folkparkerna.

I februari 1939 gick Gustav V på promenad med sin son prins Wilhelm i Folkets park i Eskilstuna, Sveriges första folkpark utanför Skåne. Tidningen Folkparken var där och rapporterade: "För endast några år sedan skulle den här bilden ha varit otänkbar: landets monark lustvandrande i en folkpark. Men tiderna förändras, och folk- parkerna har numera vunnit fullt erkännande."

Folkparkerna var i början av 1900-talet den Arbetarrörelse-sveriges minsta beståndsdel. En nyvald svensk socialdemokratisk president skulle lägga ut folkparkernas Sverigekarta framför sig: Platserna där pionjärerna bröt fram rörelsens första offentliga platser. Eller som man kan läsa i jubileumsskriften över femtonårsfirande Värnamos Folkets park 1929: "Seniga armar bland sten och bland snår/ bröto mark under kampfyllda år / Nu står vår Folkpark där vildskogen stått / arbetets släkte en fristad har fått."

En ideologisk folkparksturné. Men inte på något glittrigt melodifestival-vis, utan som en nedtonad senig idé om ett gemensamt samhälle.

Han väljer att åka tåg. SJ bygger en svensk variant av Air Force One. De kallar den för "Den svenska modellen", den inreds av Ikea och Ericsson. Den nyvalde presidenten lämnar Stockholms central och reser genom hela landet för ett första stopp i landets äldsta folkpark, den i Malmö. Det blir också en manifestation av det faktum att presidentbostaden kommer att ligga i Malmö och inte i Stockholm.

 

I Stockholms stad drar man vid be-skedet att landets statschef inte längre ska bo i staden en lättnadens suck (även om man klädsamt protesterar).

Stockholm är präglad av den kungliga geografin, mer än någon annan stad i landet. Kungliga slottet är stadens absoluta mitt, alla gatunummer utgår från det, staden är helt koncentrisk, sakers vikt vägs i avståndet från mitten. Tyngd av sitt kungliga huvud är rädslan för förändringar huvud- stadens signum.

Men med republiken: Kungliga slottet står tomt, kungafamiljen finns i Drottningholm och Haga. Något socialdemokratiskt borgarråd bloggar mest på skämt om att man kunde ge sig på slottet med färg. Göra något av det. Presidenten åker på sin folkparksturné runt om i riket, långt från Stockholm, som saknar folkpark. I den före detta kungliga huvudstaden kändes det plötsligt som om allt var möjligt.


 

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag