Blå himlen bar

Publicerad
Uppdaterad
Change. Jag ger den växel jag har till en tiggerska på t-banan hem i ett poetiskt påkommet anfall av medmänsklighet.
Change. Fick en del tillbaka när jag bara måste köpa ett extra ex av Svart som silver i Södrans foajé (120 kronor).
Change. Upptäckte att Bruno K Öijer är ännu häftigare på scen nu än när jag såg honom på 80-talet i diverse undergroundmiljöer. Han är mer avslappnad, avger mer humor. Även om han börjar likna Pettson mer än Thåström i den där hatten han har. Även om publiken numera stinker parfym i stället för luktar cigg.
Change. Jag tar tillbaka mitt snobbiga snack om att han skrev som allra bäst förr. Han är lika bra. Alltid bäst.
Change. Kanske är ”outsidern” Öijer i dag ännu mer folkkär än Augustvinnande P O Enquist?
I vilket fall lika värdig, lika mycket värd. Lika lång, med lika långa skuggor och känselspröt att kittla våra inre med. Plus punchlines.

Change. Svensk mästare i metaforer för den läsande klassen är inte längre Tranströmer utan Öijer. Stjärnorna må stampa i sina spiltor, men Bruno K:s stjärnor gnistrar så hårt att det gör ont, och hans yxa driver in i himlen: ”bänder loss det ljusblå virket/och sågar upp det till ved”.
För omväxlings skull, och för ovanlighetens i ”författare på scen”-sammanhang – undantaget kanske Björn Ranelid – är Öijer dessutom schaman för alla oss gudlösa syndare. Han ger oss ritual, liturgi och stönar ”yeah” efter varje dikt samtidigt som han först knyter näven, och sedan både niger och bugar. Till råga på allt ser det ut som om han ser oss. Ingen poet kan vara affekterad så naturligt som Bruno. Ingen överstepräst verka så jämlik och hålla sin församling så vaken och applådbenägen. Ingen kulturkonservativ dokusåpahatare tyckas så radikal.
Change. Kom det inte mycket tillbaka efter biljetten på 350 kronor. Men det är billigt för en förändring som hugger en i huvet. Vi vet ju att ”ingen kan råna dej på din sorg”.
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag