Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Blå flickkonspiration med Tur i Kärrtorp

Josefin Larson Olin och Anna Wadström som Gloria och Frida.
Kärrtorps antirasister.Foto: Roger Vikström

Anna Håkansson blir en soundwalk sucker i Kärrtorps förortskvarter.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

TEATER

DU VET HAVSDJUPEN

Av Unga Tur

Idé och koncept Moa Backman och Anne Jonsson

Regi Anne Jonsson i samarbete med teamet

Unga Tur, Kärrtorp

Ålder 13+

Rösten i hörlurarna uppmanar mig att andas lugnt. In och så ut. Det är bara till att lyssna och lyda. Snart har den lett mig och resten av publiken ut ur teaterbyggnaden där den stora världen tar vid.

På en liten gatsten vid trottoarkanten läser jag "det har börjat". Här möter vi tonårsflickorna Gloria och Frida (Josefin Larson Olin och Anna Wadström) försedda med var sin signalfärgad ryggsäck. Det är dem vi förgäves försöker hänga i hasorna när de springer fram i de kvarter som är deras.

 

Närheten till deras röster med anvisningar om att uppmärksamma allt från de subtila blå spår som Frida har lämnat efter sig till tunnelbaneperrongens krackelerande pelare skapar en hypersensibilitet. Allt blir betydelsebärande. Vare sig det är ett ditplacerat blått isblock eller ett förbiblåsande kolapapper.

Det är också det som gör mig till en sådan soundwalk sucker. Det finns liksom inga gränser för var föreställningen börjar och slutar. Alla är medagerande i Gloria och Fridas drama, vare sig de vill eller ej. Två unga kvinnor svänger in på gångvägen bakom dem och blir genast förvandlade till deras verkliga alter egon.

 

Medan andra, som den aparte äldre mannen med radiostyrd bil, eller ynglingen som gastar "spring" efter dem när de passerar, förgäves försöker stjäla vår uppmärksamhet. Två högst slumpvisa representanter för det patriarkat som våra unga hjältinnor ämnar krossa. För se den gubben går inte. Vi är Glorias och Fridas nu. De kontrollerar inte bara vår andning utan också vår reception.

Vi är en del av deras flickrumskonspiration.

 

På väg hem står jag på den tunnelbaneperrong som jag nyss betraktade med Gloria och Frida i öronen.

Plötsligt lägger jag märke till att pelarna är omgärdade med avspärrningstejp och stora varningsskyltar med texten "nymålat".

Färgen de är målade i är samma blå nyans som de spår Frida lämnade efter sig. Det kan inte vara en slump. Det har börjat.

 

Följ Expressen Kultur på Facebook - där kan du kommentera våra artiklar.