Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bjudresor till diktaturer är inget som bara händer

Maria Rydhagen är chefredaktör för Kvällsposten.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / KVÄLLSPOSTEN / KV€LLSPOSTEN
Azerbajdzjans flagga på en kontorsbyggnad i Baku.
Foto: Darko Vojinovic / TT NYHETSBYRÅN

Shit happens.

Eller happens verkligen shit hur som helst?

Vilken svår men ändå lätt fråga detta blev.

MEDIEKRÖNIKA. Så härligt det var att Agneta Nordin valdes till ordförande i Publicistklubben Södra 2021. Med vilken självklarhet hon intar debattscenen och så angelägna hon gör våra frågor, myndigheters öppenhet och bevakning av konflikthärdar till exempel. Det var inte svårt för mig att publicera hyllande inlägg i mina privata kanaler.

Sedan kom detta tråkiga med Azerbajdzjan. Agneta Nordin mejlade direkt till oss andra i styrelsen om att hon åkt på en betald resa som visade sig vara en iscensatt propagandakupp. På nästkommande styrelsemöte tog ordförande Nordin upp saken igen, under övriga frågor. Debatten blev kort, för vad ska man säga? Shit happens, liksom.

Men är det verkligen så att denna typ av shit bara händer? Jag var – i motsats till andra i styrelsen – kritisk till att man alls låter sig bjudas på en resa. Att en journalist agerar så, till råga på allt en journalist som valt en ledande roll i Publicistklubben (föreningen som sedan 1874 jobbar med att ”slå vakt om tryck- och yttrandefriheten och att främja debatt”).

Det är ingen stor grej, inget att brösta sig över, trodde jag, för så gör alla, trodde jag, så bara gör man.

För mig är det klart som korvspad att resor och övernattningar betalas av journalisten. Det är ingen stor grej, inget att brösta sig över, trodde jag, för så gör alla, trodde jag, så bara gör man. Det handlar inte om ifall avsändaren kommer från en semidemokratisk nationalstat eller Smådjursägarnas riksorganisation. Det är själva bjudandet som kan explodera i ansiktet på en. 

Nu är det som det är. Frågan kommer att tas upp på nästa PK-event och Agneta, som är lärare på Skurups folkhögskola, har lovat att använda exemplet i undervisningen.

– Jag förstår att det inte finns några gratisluncher och att jag blev rekvisita i ett designat upplägg. Men jag har med egna ögon också fått uppleva hur en propagandamaskin fungerar. Det var ur mitt journalistiska perspektiv intressant, säger Agneta Nordin till Blankspot som avslöjade resan.

Shit ”bara händer” dock inte. Det hedrar Agneta Nordin att hon talar öppet om saken (några av medresenärerna stoppade huvudet i sanden). Ändå är det oundvikligen så att trovärdigheten är det dyrbaraste en journalist har. Det kanske verkar som att jag försöker skapa en storm i ett vattenglas, jag har debatterat detta med mig själv ett antal dygn nu, är den där bjudresan verkligen viktig att skriva om? Men även i vår trygga del av världen måste värderingar spela någon typ av roll. Därför meddelade jag strax innan jag skickade in denna text att jag lämnar PK Södras styrelse.

FOTNOT. Agneta Nordin avgick som PK Södras ordförande vid ett extrainsatt styrelsemöte efter denna krönikas publicering i webbupplagan.


Maria Rydhagen är chefredaktör för Kvällsposten.Åsa Wikforss: ”Gå inte in på sociala medier, gör inte det”

KULTURKRIGET, HEMMA HOS: Daniel Sjölin är på jakt efter de sju dödssynderna hemma hos landets intellektuella. Hos filosofen och akademiledamoten Åsa Wikforss ska det handla om lättja.

– Jag är inte ens säker på att det finns lättja, säger hon.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.