Björn Vingård: Gunny Widell förnyade allt

ABSOLUT GEHÖR Tidningsmakaren Gunny Widell blev 85 år.
Foto: Alexander Donka

Björn Vingård minns medielegendaren Gunny Widell.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Att ha ett absolut gehör är en mycket ovanlig egenskap, Gunny Widell hade det. Inte för musik utan för vad svenska kvinnor ville läsa, vad som roade och oroade dem, vilken inspiration de behövde och vilken form av verklighetsflykt som tog dem med på resan bort från vardagens vardagligheter.

När Gunny Widell nu lämnar oss efter ett långt liv tar hon plats i presshistorien som sin tids största profil i den svenska veckopressen. Hon kom till Åhlén & Åkerlunds drömfabrik den 13 juni 1960 och strängt taget slutade hon inte sin anställning förrän lördagen den 17 maj 2014 då hon gick bort 85 år gammal.

Gunny hann med elva chefredaktörsuppdrag, ett svårslaget rekord. Hon förnyade allt från Min värld till Damernas värld – upplagorna steg och herrarna Bonnier överöste henne med lovord och presenter. Mest omtalad var en ring med en stor diamant efter att den då fyrtioåriga Gunny Widell hade räddat Albert Bonnier Jr:s skötebarn ungdomstidningen Vecko-Revyn från en mycket nära förestående undergång.

"Äsch, den ringen var tyvärr inte alls så värdefull som alla trodde", berättade Gunny när hon på senare år tvingats pantsätta den för att spä på en ganska påver pension.

Vad var då hemligheten?


Svaret ligger förborgat i Gunny Widells eget liv. Det är banalt att säga att det var som en följetong, men varför inte hämta liknelsen från hennes egen värld? Hennes far dog när hon var två år, hennes familj splittrades och hon fick tidigt ta ansvar för att själv forma sitt eget liv. Trassliga familjeförhållanden med besvärliga män och barn som dog. Av en slump hamnade hon i förlagsbranschen efter att bland annat ha sålt leksaker, och resten är historia.

"Personalchefen på Åhlén & Åkerlund frågade vilken tidning jag ville börja på och jag svarade Husmodern. Det var den enda jag kände till."

Husmodern blev hennes första stora framgång, en framgång som sedan fortsatte med ett pärlband av i stort sett alla Åhlén & Åkerlunds tidningar.

Som hyllad yrkeskvinna och oftast ensamstående mamma till två söner är Gunny Widells liv också en bild av att vara kvinna i 1900-talets Sverige. En historia om en modig, färgstark och stundtals vild kvinna som slogs för att få gehör för sin talang och sina idéer.

Helt enkelt ett slags levande livets Moster Lillie i Bodil Malmstens dikt:

"Vi som lever är bara döda på semester / nån sorts sommargäster. / Så ta ett bloss för moster Lillie / ett halsbloss och ett glas rött / ta ett bloss för moster Lillie för moster Lillie har dött."


Björn Vingård


Björn Vingård är författare till "Drömfabriken, en roman om Bonniers" och mångårig kollega till Gunny Widell.