Lina Thomsgård. Foto: Cornelia Nordström
Lina Thomsgård. Foto: Cornelia Nordström

Björn Barr: Se upp för utopierna, Thomsgård

Publicerad

I en intervju med tidningen ETC efterfrågar Lina Thomsgård tvingande lagar för att klara av att flytta från Hornstull.

Björn Barr ser ett resonemang som minner om svunna diktaturer.

Det är inte lätt att vara människa i dessa dagar. Man kämpar för att hålla näsan över vattenytan. Något är det alltid, om inte fattigdom och ohälsa, så är det tomheten som följer på den privilegierades ställning.

Rättviseförmedlingens tidigare ordförande Lina Thomsgård tillhör den senare gruppen. I en färsk intervju med tidningen ETC (som föga förvånande äger rum på ett feministiskt kafé i Hornstull på Södermalm i Stockholm) beklagar både hon och reportern sig över hur segregerad huvudstaden har blivit.

I de gamla arbetarkvarteren på Södermalm finns nu blott lyxig korv, konstutställningar med blottade sköten och dyra drinkar. Alla som bor där arbetar med media eller rättviseförmedling. Det r i k t i g a folket är utspritt till förorter med exotiska namn som Barkarby, Alby och Skärholmen.

 

Så långt knappast någon nyhet. Sverige, där en av Europas snabbaste urbaniseringstakter har parats med decennier av bristfälligt byggande, är segregerat. Ombildningarna av hyresrätter har också gjort sitt till.

Det pikanta kommer i denna före detta rättviseförmedlares lösning: Lina Thomsgård efterfrågar nämligen en lag som tvingar henne att flytta från Hornstull.

Om detta kan man säga två saker. För det första går det på tvärs mot allt vad Rättviseförmedlingen står för. I deras framgångsrecept är frivilligheten det centrala. Genom att erbjuda alternativ kan arbetsgivare, klubbarrangörer och journalister hitta personer som de kanske annars hade förbisett på grund av fördomar eller lathet. Grundtanken är att skapa medvetenhet för att underlätta och bredda ett framtida urval.

För det andra finns det redan ett land som har använt dylika tvingande lagar: Demokratiska Kampuchea under Pol Pots styre.

Förhoppningsvis är det inte den sortens utopi som Lina Thomsgård går i gång på.

 

Björn Barr är ny medarbetare i Expressen Kultur.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag