Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Björn Barr: Se upp för utopierna, Thomsgård

Lina Thomsgård.
Foto: Cornelia Nordström

I en intervju med tidningen ETC efterfrågar Lina Thomsgård tvingande lagar för att klara av att flytta från Hornstull.

Björn Barr ser ett resonemang som minner om svunna diktaturer.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Det är inte lätt att vara människa i dessa dagar. Man kämpar för att hålla näsan över vattenytan. Något är det alltid, om inte fattigdom och ohälsa, så är det tomheten som följer på den privilegierades ställning.

Rättviseförmedlingens tidigare ordförande Lina Thomsgård tillhör den senare gruppen. I en färsk intervju med tidningen ETC (som föga förvånande äger rum på ett feministiskt kafé i Hornstull på Södermalm i Stockholm) beklagar både hon och reportern sig över hur segregerad huvudstaden har blivit.

I de gamla arbetarkvarteren på Södermalm finns nu blott lyxig korv, konstutställningar med blottade sköten och dyra drinkar. Alla som bor där arbetar med media eller rättviseförmedling. Det r i k t i g a folket är utspritt till förorter med exotiska namn som Barkarby, Alby och Skärholmen.


Så långt knappast någon nyhet. Sverige, där en av Europas snabbaste urbaniseringstakter har parats med decennier av bristfälligt byggande, är segregerat. Ombildningarna av hyresrätter har också gjort sitt till.

Det pikanta kommer i denna före detta rättviseförmedlares lösning: Lina Thomsgård efterfrågar nämligen en lag som tvingar henne att flytta från Hornstull.

Om detta kan man säga två saker. För det första går det på tvärs mot allt vad Rättviseförmedlingen står för. I deras framgångsrecept är frivilligheten det centrala. Genom att erbjuda alternativ kan arbetsgivare, klubbarrangörer och journalister hitta personer som de kanske annars hade förbisett på grund av fördomar eller lathet. Grundtanken är att skapa medvetenhet för att underlätta och bredda ett framtida urval.

För det andra finns det redan ett land som har använt dylika tvingande lagar: Demokratiska Kampuchea under Pol Pots styre.

Förhoppningsvis är det inte den sortens utopi som Lina Thomsgård går i gång på.


Björn Barr är ny medarbetare i Expressen Kultur.