Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Biopolärt

Verklighetens folk?

Filmskaparna bakom Call girl, om Geijeraffären, kan ha gjort sig skyldiga till förtal. Nils Funcke menar att fallet inte bör drivas av JK utan av familjen Palme själv.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tänk er att polisen på uppdrag av Justitiekansler Anna Skarhed gör razzior på biografer, hos filmdistributörer och filmbolag. De beslagtar alla kopior av filmen Call girl som är tänkta att visas för allmänheten. Visserligen hittar de inga eldfängda filmrullar av celluloid men en och annan hårddisk lär hamna i beslagsprotokollet. I avvaktan på rättegång får filmen inte visas. I varje fall inte med avsnitten där filmens statsminister har sex med minderåriga.

Jag kan tänka mig JK:s vånda att sätta i gång denna apparat som skulle bli en följd av om hon väcker allmänt åtal för förtal av Olof Palme, som familjen Palme via sin advokat har begärt.

Call girl är på många sätt, till och med på de flesta sätt, en utmärkt film. Det är samhällskritik som biter. Filmskaparna har skarvat och spetsat till, lagt till och dragit ifrån. Det är deras rätt och sätt att blottlägga dubbelmoral och försöka få en diskussion i sak. Vilket de misslyckades grovt med.

 

Det är ofrånkomligt att samhällskritik och satir skördar ett och annat offer. Utan koppling till verkliga händelser och personer förvandlas även de bästa intentionerna att skapa samhällskritik till buskis.

I Call girl passerar lätt kamouflerade makthavare och personligheter revy. Justitieminister Lennart Geijer, fixaren Ebbe Carlsson, bordellmamman Doris Hopp och radioprofilen Sigvard Hammar som sitter och pillar på sig själv medan underåriga dansar nakna.

Och så då Olof Palme som uppenbart är förebild för statsministern i filmen. Det är försvarligt att hävda att en statsminister utnyttjar minderåriga.

Men kan inte skaparna av Call girl visa att uppgifterna är sanna eller visa att de hade anledning att tro på uppgifterna gör de sig skyldiga till förtal. De krystade kommentarer de lämnat hittills tyder på att de inte har något på fötterna. De verkar rökta.

Förtalstvister mellan enskilda ska samhället inte blanda sig i om det inte handlar om unga eller att det av särskilda skäl är påkallat från allmän synvinkel att väcka allmänt åtal. JK har varit och ska vara restriktiv med att väcka allmänt åtal för förtal.

 

Enligt familjen Palmes begäran finns det ett samhälleligt intresse att en avliden statsminister inte utmålas som brottslig och att vår samtidshistoria inte förfalskas. De framhåller också att de som efterlevande har ett särskilt anspråk på skydd mot bakgrund av den omfattande ryktesspridningen kring Olof Palme.

Det som talar för ett allmänt åtal är att påståendena gäller en före detta statsminister. Men den påstådda brottsligheten gäller sådant han skulle ha gjort som privatperson och inte något som skett under myndighetsutövning.

Att ryktena om Olof Palme varit många är ett starkt argument för en öppen debatt och seriös forskning, men inte för att samhället ska driva en process åt enskilda för att återupprätta deras personliga heder och eftermäle.

Under sin tid som JK valde Göran Lambertz att ta sig an Mikael Persbrandts sak. Det kan vare sig ha betraktas som ett särskilt ömmande fall eller ha inkluderat något samhälleligt intresse.

Anna Skarhed bör inte föra traditionen vidare och förvandla JK till något slags kändisadvokat.

 

Det är rimligt att familjen försöker stoppa filmen från vidare visning. Men familjen Palme har intellektuell kapacitet och ekonomisk förmåga att själva driva väcka enskilt åtal. De har också starka argument eftersom det är uppenbart att Call girl utgör förtal av Olof Palme och att uppgifterna är felaktiga.

 

Nils Funcke

kulturen@expressen.se

 

Nils Funcke är journalist och expert på yttrande- och tryckfrihetsgrundlagen. För närvarande leder han en utredning om en gemensam medieetisk nämnd på uppdrag av Utgivarna.