Bildts bloggbrasa

Publicerad
Uppdaterad

När Richard Nixon

i början av 50-talet anklagades för ekonomiskt riffraff höll han ett tv-tal som gått till spinnhistorien som The Checkers Speech. Detaljrikt och känslosamt förklarade sig Nixon oskyldig. Men en gåva hade han tagit emot, det kunde han inte förneka, och den tänkte han behålla. En handelsresande från Texas hade skänkt familjen Nixon en liten cockerspanielvalp. Nixons lilla dotter hade döpt den till Checkers.

Carl Bilds blogg

är hans Checkerstal. Den fungerar som ett emotionellt korrelat mellan Statsmannen och Vanligt Folk, och suggererar fram en känsla av närhet, ja nästan intimitet. Man bjuds in till en pratstund framför brasan hemma hos Carl Bildt. Vem som helst kan här bli Carl med den internationelle fredshjälten och svenske utrikesministern och harmas över mediernas lågsinnade försök att göra skandal av oskyldiga valpar. Läsarkommentarerna till Bilds blogginlägg genomsyras av varm gemenskap. Det är så skönt att slippa alla dessa kommunister som bara vill sälja lösnummer. En bloggande utrikesminister kan tyckas vara ett behjärtansvärt uttryck för vilja till öppenhet och demokratisk delaktighet. Men samtidigt bör man kanske komma ihåg att drömmen om direkt och oförmedlad kommunikation mellan ledare och folk framförallt har odlats i andra politiska traditioner än den liberala demokratins.

Carl Bildt tassar

i utkanterna av dessa andra traditioner när han utnyttjar sin blogg som ett vapen mot en av den liberala demokratins institutioner - den granskande journalistiken. I bloggen kan han iscensätta den perfekt regisserade presskonferensen - utan att störas av tjatiga reportrar kan han både rapportera om och kommentera händelser i vilka han själv spelar huvudrollen. Han blir sin egen journalist och får samtidigt journalister som fortsätter att insistera på att BildT ska kommentera det SOM han redan kommenterat (på bloggen) att framstå som oresonliga och monomana. I bloggen kan Bildt barrikadera sig som i en borg, tala men ändå tiga, och då och då skicka iväg en projektil mot fiendelägret (till exempel dementera innehållet i ett teveprogram som ännu inte sänts). Effektivt, men kanske mer caesariskt än sympatiskt.
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag