Stefan Zweig – allt är inte bra.Stefan Zweig – allt är inte bra.
Stefan Zweig – allt är inte bra.
Amok, översättning av Hugo Hultenberg. Erzatz 398 s.Amok, översättning av Hugo Hultenberg. Erzatz 398 s.
Amok, översättning av Hugo Hultenberg. Erzatz 398 s.

Beundransvärd men med begränsningar

Publicerad

Kommer österrikaren Stefan Zweig (1881-1942), under 1900-talets första decennier en av Europas mest lästa och beundrade författare, att vinna en ny läsekrets i vår tid? Jag tvivlar på det.

Ryktet om en renässans utgår från "Världen av i går", hans sista bok, skriven i brasiliansk exil på flykt från Nazitysklands judeförföljelser, innan han och hans hustru tog livet av sig. Här tecknar han en minnesbild av den intellektuella miljö som han själv tillhörde, flitigt vänslandes med det tidiga 1900-talets europeiska elit, tills denna värld bröts ner och förskingrades av de båda brutala världskrigen.

Det är en beundransvärd bok, inte minst på grund av de omständigheter under vilka den tillkom. Men den har sina begränsningar. Det sociala synfältet utesluter nästan helt de lägre samhällsklasserna, för vilka världen av i går knappast var lika idyllisk som Zweig minns den. Mycket få kvinnor nämns vid namn, inte ens hans egna fruar. Och hans annars perfekt formulerade meningsbyggnader tyngs ner av överord och adjektivsjuka.


Det stildraget präglar i än högre grad hans skönlitterära texter, av vilka vi nu kan läsa fem noveller - eller snarare kortromaner - i samlingen "Amok" i Hugo Hultenbergs reviderade översättning. De presenteras i omvänd kronologisk ordning, från "Schacknovell" (1942) till "Amoklöparen" (1922). Och de stilistiska excesserna blir bara mer exalterade ju längre tillbaka i författarskapet texterna sträcker sig.

Med undantag för schacknovellen är huvudpersonerna besatta av vad man skulle kunna kalla "sensitiva amorosa". Visst berör Zweig ämnen som spelberoende och dold homosexualitet, men berättelserna är så emotionellt uppskruvade att de nästan slår över i parodi. "Feber" och "vanvett" är frekventa ordval.

Huvudpersonen i "Amoklöparen" är dessutom - låt vara infattad i en ramberättelse - så ohöljt rasistisk i sin syn på indonesiska "infödingar" att han i dag får "Avpixlad" att framstå som politiskt korrekt.

Läs "Världen av i går". Strunta i "Amok".

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag