Foto: Kwok Hei Mak / EGMONT FÖRLAGFoto: Kwok Hei Mak / EGMONT FÖRLAG
 Foto: Kwok Hei Mak / EGMONT FÖRLAG
Foto: Anders Storm / EGMONT FÖRLAG.Foto: Anders Storm / EGMONT FÖRLAG.
 Foto: Anders Storm / EGMONT FÖRLAG.
Foto: Kwok Hei Mak / EGMONT FÖRLAGFoto: Kwok Hei Mak / EGMONT FÖRLAG
 Foto: Kwok Hei Mak / EGMONT FÖRLAG

"Bert var sexistisk
– därför skriver vi om"

Publicerad

Författarna Sören Olsson och Anders Jacobsson om varför tafsandet ska få konsekvenser i Bert-böckerna.

När första boken om Bert Ljung kom ut 1987 försökte vi beskriva en vanlig onormal kille, som kunde ha gått i samma klass som vem som helst.

Berts högsta dröm var att få bli tillsammans med den ursnygga Rebecka Molin, bli en populär rockstjärna och kanske få en egen videoapparat till hemmet på Klosterstigen i Öreskoga.

Mycket har förändrats sedan dess, och när vi nu skriver om böckerna vill vi inte att Bert ska uppfattas som att han lever i en annan tidsgalax.

 

LÄS MER – Gunilla Brodrej: "Olsson och Jacobsson är mer reaktionärer än roliga"

Bert tänkte med snoppis

Under många år har vi fått kritik för att Bert skulle ofreda tjejer sexuellt.

Vi kan absolut hålla med om att det funnits sexistiska inslag i en del av texterna.

I ”Berts dagbok” gick han i femman och var oskyldig som ett litet lamm. Sedan blev han hormonstinn och började tänka med snoppis och i de tankarna ville han ju helst vara naken med de flesta.

Bert och hans kompisar såg tjejerna mer som objekt vars uppgift var att locka och fresta och bli uppvaktade av dem.

I dag framstår det som otidsenligt.

Klimpen eller Nadjas raggarbrorsor skulle mycket väl kunna skrika ”balla balla” i dag och tvinga Bert att antasta tjejer på skolgården, men det skulle sannolikt inte gå lika spårlöst förbi som det tyvärr ofta gjorde under 1980- eller 1990-talet.

Vi båda har sammanlagt sex döttrar och för oss är det oerhört viktigt att inte tigande sitta och acceptera ett samhälle som inte är jämställt, eller som inte behandlar människor med respekt, oavsett vilken kön, bakgrund eller sexuell läggning man har.

Så hur har vi tänkt när vi skrivit om böckerna?

 

LÄS MER – Jan Lööf: Varför letar ni fel i mina barnböcker?

 

Tafsande ska få konsekvenser

Vi har aldrig förordat att killar ute i landet ska klämma tjejer på baken och skrika ”Balla-balla-balla”.

De människor som idealiserar Klimpens beteende har helt enkelt missuppfattat våra texter å det grövsta.

Det vi nu kan göra i vår omarbetning av de tidiga böckerna är att se till att ett typiskt beteende från en kille som Klimpen får betydligt större konsekvenser. Inte att det tyst accepteras.

Men att använda sina bokfigurer för att skapa diskussion innebär inte att endast berätta om hur bra det skulle kunna vara.

Det är också viktigt att se att Bert är en figur som ska vara mänsklig i all sin osäkerhet och i sin ökade hormonella situation.

Bert och hans kompisar är grabbar och inga ungdomliga experter inom genus. Han gör fel ibland! Han måste få göra fel. Och ibland lär han sig saker av det. Ibland lär han sig inte ett skit. Precis så som det är för de flesta av oss levande människor.

 

Bert ska bli mer tolerant

Om killar beter sig som svin på skolgårdar, festivaler eller klubbar så hjälper det inte att låtsas som om det inte existerar. Att berätta om problemen är ett sätt att belysa att det inte alls är okej.

Vi kommer låta Bert ha en öppnare attityd mot det annorlunda och de mest utsatta grupperna i samhället, så som invandrare, funktionsnedsatta eller människor med olika sexuell läggning.

Dels för att det känns angeläget för oss som människor, men även för att låta Bert vara en ung pojke av den tid vi lever i. Med både fördelar och nackdelar.

 

Av Sören Olsson och Anders Jacobsson

Författare till Bert-böckerna

kulturen@expressen.se

 

Besök Expressen Kultur på Facebook – där kan du också kommentera våra artiklar.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag