Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Bert var sexistisk
– därför skriver vi om"

Foto: Kwok Hei Mak / EGMONT FÖRLAG
Foto: Anders Storm / EGMONT FÖRLAG.
Foto: Kwok Hei Mak / EGMONT FÖRLAG

Författarna Sören Olsson och Anders Jacobsson om varför tafsandet ska få konsekvenser i Bert-böckerna.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

När första boken om Bert Ljung kom ut 1987 försökte vi beskriva en vanlig onormal kille, som kunde ha gått i samma klass som vem som helst.

Berts högsta dröm var att få bli tillsammans med den ursnygga Rebecka Molin, bli en populär rockstjärna och kanske få en egen videoapparat till hemmet på Klosterstigen i Öreskoga.

Mycket har förändrats sedan dess, och när vi nu skriver om böckerna vill vi inte att Bert ska uppfattas som att han lever i en annan tidsgalax.


LÄS MER – Gunilla Brodrej: "Olsson och Jacobsson är mer reaktionärer än roliga"

Bert tänkte med snoppis

Under många år har vi fått kritik för att Bert skulle ofreda tjejer sexuellt.

Vi kan absolut hålla med om att det funnits sexistiska inslag i en del av texterna.

I ”Berts dagbok” gick han i femman och var oskyldig som ett litet lamm. Sedan blev han hormonstinn och började tänka med snoppis och i de tankarna ville han ju helst vara naken med de flesta.

Bert och hans kompisar såg tjejerna mer som objekt vars uppgift var att locka och fresta och bli uppvaktade av dem.

I dag framstår det som otidsenligt.

Klimpen eller Nadjas raggarbrorsor skulle mycket väl kunna skrika ”balla balla” i dag och tvinga Bert att antasta tjejer på skolgården, men det skulle sannolikt inte gå lika spårlöst förbi som det tyvärr ofta gjorde under 1980- eller 1990-talet.

Vi båda har sammanlagt sex döttrar och för oss är det oerhört viktigt att inte tigande sitta och acceptera ett samhälle som inte är jämställt, eller som inte behandlar människor med respekt, oavsett vilken kön, bakgrund eller sexuell läggning man har.

Så hur har vi tänkt när vi skrivit om böckerna?


LÄS MER – Jan Lööf: Varför letar ni fel i mina barnböcker?


Tafsande ska få konsekvenser

Vi har aldrig förordat att killar ute i landet ska klämma tjejer på baken och skrika ”Balla-balla-balla”.

De människor som idealiserar Klimpens beteende har helt enkelt missuppfattat våra texter å det grövsta.

Det vi nu kan göra i vår omarbetning av de tidiga böckerna är att se till att ett typiskt beteende från en kille som Klimpen får betydligt större konsekvenser. Inte att det tyst accepteras.

Men att använda sina bokfigurer för att skapa diskussion innebär inte att endast berätta om hur bra det skulle kunna vara.

Det är också viktigt att se att Bert är en figur som ska vara mänsklig i all sin osäkerhet och i sin ökade hormonella situation.

Bert och hans kompisar är grabbar och inga ungdomliga experter inom genus. Han gör fel ibland! Han måste få göra fel. Och ibland lär han sig saker av det. Ibland lär han sig inte ett skit. Precis så som det är för de flesta av oss levande människor.


Bert ska bli mer tolerant

Om killar beter sig som svin på skolgårdar, festivaler eller klubbar så hjälper det inte att låtsas som om det inte existerar. Att berätta om problemen är ett sätt att belysa att det inte alls är okej.

Vi kommer låta Bert ha en öppnare attityd mot det annorlunda och de mest utsatta grupperna i samhället, så som invandrare, funktionsnedsatta eller människor med olika sexuell läggning.

Dels för att det känns angeläget för oss som människor, men även för att låta Bert vara en ung pojke av den tid vi lever i. Med både fördelar och nackdelar.


Av Sören Olsson och Anders Jacobsson

Författare till Bert-böckerna

kulturen@expressen.se


Besök Expressen Kultur på Facebook – där kan du också kommentera våra artiklar.