Beröringsskräck

Publicerad
Uppdaterad

En Leif Janzon

tycker i Norrbottens-Kuriren 25/1 apropå den nedlagda tävlingen om årets samtidsroman att den svenska skönlitteraturen sjunkit så lågt att vi snart kan förvänta oss en roman av Linda Skugge. Det gör det svårt att ta hans ilska på allvar, hur högt han än skriker om offentlighetens feminisering, marknadsträsket och den obehagliga förekomsten av ungdomar och kvinnor i såväl spalter som bokpallar. Om svensk skönlitteratur mådde toppen vore det förstås skonsammare för alla inblandade att låta sådana som Janzon gurgla i fred. Men nu gör den ju inte det. Och bekymren handlar knappast om att det i jakt på försäljningssiffror släpps fram för mycket kvinnligt känslopjunk. I det seriösa svenska skönlitterära kretsloppet tänker man tvärtom alldeles för lite på att litteratur behöver läsare. Philip Roth, en författare som både råkar skriva rätt bra och sälja ganska många böcker, har sagt att det enda som intresserar människor är sex och Gud. Han glömde döden och möjligen också relationen mellan föräldrar och barn. Banaliteter, hör jag intellektuella fnysa. Men det är också bara det banala som rör oss på djupet. Underbarnsdebutanten Martina Lowdens Allt saknar såväl berättelse som Gud och död (det finns sex, men bara intellektuellt, aldrig banalt). Svenska kritiker hoppade jämfota av förtjusning. Klas Östergrens Gangsters hade en långt sämre story än Gentlemen. Offentligheten jublade likväl. Många förhoppningsfulla läsare blev sedan besvikna.

Den allvarligt

menade litteraturen har i Sverige övergivit läsaren och dennes behov av berättelser som berör. Är det då så konstigt om det är Kajsa Ingemarsson och Camilla Läckberg som har de stora upplagorna? Är det underligt om människor lägger den lilla tid de har för läsning på texter där man trots allt vill veta hur det går, snarare än på sådana med fantastiskt språk men utan tillstymmelse till gripande innehåll? FOTNOT: Isobel Hadley-Kamptz debuterar i maj med romanen Jag går bara ut en stund (Albert Bonniers förlag).
Isobel Hadley-Kamptz
Isobel Hadley-Kamptz
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag