Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Berlin har överlevt långt värre än detta"

Julmarknad i Berlin.Foto: Tanja Koch
Tragedin i Berlin.Foto: Bernd Von Jutrczenka

Malte Persson bor i Berlin och märker att de tyska medierna spekulerar mindre än de svenska kring dådet på julmarknaden .

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

BERLIN. Vintern i Berlin är mörk och svår att uthärda utan hjälp av glühwein och kulörta lyktor. Så det är inte konstigt att julmarknaderna är populära. De utgör dessutom några av de få ställena där folk faktiskt trängs i den annars så rymliga staden. Och därigenom förstås ett tacksamt mål för den som vill orsaka skada.

Det är med blandade känslor som jag efter måndagens attentat mottar frågor från familj och vänner om jag är okej – omtanken är fin, men jag blir också en aning cynisk. Berlin har 3,5 miljoner invånare plus turister… hur stor är egentligen risken för en enskild person? Det är inte precis Aleppo vi talar om.

Känslor måste balanseras med realism

Varmed jag inte menar att man inte skall sörja eller vredgas. Men här, precis som i andra sammanhang, måste känslor balanseras med realism. Till realismen hör förstås att vidta rimliga säkerhetsåtgärder, men också att inse att terrordåd aldrig helt kan förhindras. Och att risken i dag inte är större än på sjuttiotalet, och inte heller större i morgon än vad den var förra veckan.

Som tur är bor jag i en demokrati, där ett visst mått av förnuft ändå råder. I Turkiet eller Ryssland hade statens instinktiva reaktion varit att politisera och dra nytta av ett dåd som detta. Tysk polis är allt annat än terroristgullande, men den vet också att mana till återhållsamhet och försiktighet med spekulationer.

Högerpopulismen äcklar mig

Och utan att ha hunnit läsa allt som skrivits, så är det ändå mitt intryck att det spekuleras långt vildare om både orsaker och politiska konsekvenser i de svenska presskommentarerna än i de tyska. Och det äcklar mig att se hur högerpopulister utomlands (inklusive Sverige) aktivt försöker använda tragedin för att piska upp rädsla.

Själv är jag inte rädd för fem öre. Stämningen må vara dämpad, men Berlin har överlevt långt värre än detta. Julmarknaderna kommer att fortsätta ha öppet, och för de flesta människor förblir nog vintermörkret mer påtagligt än terrorhotet.

 

Malte Persson är kritiker på Expressen Kultur.