Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bellmanpriset till Ann Jäderlund

Ann Jäderlund tilldelas Bellmanpriset för 2009 av Svenska Akademien. Priset är på 250 000 kronor. Jäderlund är aktuell diktsamlingen "Vad hjälper det en människa om hon häller rent vatten över sig i alla sina dagar".

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Poeten Ann Jäderlund tilldelas Bellmanpriset för 2009 av Svenska Akademien. Priset på 250 000 kronor har tidigare delats ut till bland andra Eva Ström och Stig Larsson.
Jäderlund är född 1955 och bosatt i Nacka. Hon är just nu aktuell med diktsamlingen "Vad hjälper det en människa om hon häller rent vatten över sig i alla sina dagar". Den är också nominerad till Nordiska rådets litteraturpris.
Samtidigt passar Svenska Akademien på att dela ut en mängd andra priser. Årets Kellgrenpris på 200 000 kronor går till författaren Bengt Emil Johnson.
Författaren Claes Hylinger får Gerard Bonniers pris med samma prisbelopp, 200 000 kronor och koreografen Margareta Åsberg belönas med Svenska Akademiens kungliga pris på 60 000 kronor för sina förtjänstfulla insatser för dansen.
Akademiens språkforskarpris på 250 000 kronor går till Gun Widmark och Finlandspriset på 100 000 kronor till idéhistorikern och författaren Nils Erik Forsgård.

TT SPEKTRA