Johan Lundberg.Johan Lundberg.

Johan Lundberg.

Staffan Forssell. Foto: Stefan TellStaffan Forssell. Foto: Stefan Tell

Staffan Forssell.

 Foto: Stefan Tell
Världskulturmuseet. Foto: Dick GillbergVärldskulturmuseet. Foto: Dick Gillberg

Världskulturmuseet.

 Foto: Dick Gillberg

"Beklämmande utan basala sakkunskaper"

Publicerad

Johan Lundberg om hur Staffan Forssell undviker sakfrågan i debatten om normkritik och hbtq på våra museer.

Staffan Forssell väljer att inte bemöta mina påtalanden om politisk styrning av kulturen. Som exempel anförde jag en nyutgiven broschyr från Kulturrådet där det propageras för att kulturverksamhet, såsom museer, bör genomsyras av intersektionella, identitetspolitiska samt påstått normkritiska teoribildningar.

Teorierna i fråga förenas av att de utgår från en idé om att individens kollektiva identifikation är bestämmande för hur konst skapas, bedöms och tolkas. På den politiska skalan återfinns dylika synsätt i lika hög grad på den yttersta vänsterkanten som i den yttersta högern.

Att kritisera – vara emot mänskliga rättigheter?

I stället för att diskutera den broschyr som han själv har skrivit förordet till och dess uppmaningar till en dylik ideologisk styrning av konsten, väljer generaldirektören att understryka vikten av yttrandefrihet och mänskliga rättigheter – underförstått att den som kritiserar ideologin i broschyren också är emot mänskliga rättigheter.

Det är beklämmande att iaktta att man i dag uppenbarligen kan bli generaldirektör utan att besitta basala kunskaper i historia. Hade Forssell haft det, hade han sett att hans argumentation är i det närmaste identisk med hur normkritik bemöttes i de forna kommuniststaterna, när man där kritiserade ”kommunistnormen”.

Statlig styrning leder fel

Eftersom den vetenskapliga marxismen, som alla vet, med automatik leder till ett framtida samhälle utan klasser och utan förtryck överhuvudtaget, var naturligtvis alla som kritiserade ”kommunistnormen” motståndare till fred, demokrati, rättvisa och så vidare.

Jag är visserligen emot att man ska fästa vikt vid sådant som etniskt ursprung, när man tillsätter tjänster, men kanske vore det inte helt fel att nästa gång en generaldirektör ska utses inom kultursfären hämta vederbörande från de delar av världen där man verkligen fick känna på problemen med statligt dirigerad ideologistyrning av konst och litteratur.

 

Johan Lundberg

kulturen@expressen.se

 

Johan Lundberg är docent i litteraturvetenskap.

 

Följ Expressen Kultur på Facebook - där kan du kommentera våra artiklar.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag