Författaren och debattören Mattias Svensson. Foto: Arkiv
Författaren och debattören Mattias Svensson. Foto: Arkiv

Behövlig grönhöger

Publicerad

Mattias Svenssons bok "Miljöpolitik för moderater" är det senaste inlägget i den pågående miljödebatten.

Lars Gustafsson tycker att boken andas framtidsoptimism.

Om en bok framställs med en bokstavsstorlek som gör den absolut omöjlig att läsa utan förstoringsglas, och sedan förses med titeln "Miljöpolitik för moderater" kan man åtminstone inte anklaga författaren för opportunism. Han heter Mattias Svensson och har tidigare gett ut två debattböcker i liberal anda hos Timbro, där han har intagit en skeptisk hållning till de starka regulativa tendenserna i det offentliga samtalet.

Att uttryckligen utnämna moderater till sina läsare vid en tidpunkt när man uppriktigt kan fråga sig om det kommer att finnas några kvar vid årets slut är optimistiskt.

Svenssons bok är ett försök att tackla den fundamentala motsägelsen i miljöfrågan: hur skall klimatambitionerna förenas med mänsklighetens växande önskan att få del av den utvecklade världens livsbetingelser?

 

Sopsortering, dramatiskt höjda bensinskatter och hot om prohibitiva skatter på semesterresor med flyg - det är alltsammans förslag som har betytt åtskilligt för att skapa en djup motvilja mot hela miljöfrågan i vida kretsar. Svensson har själv haft en hel del att säga om detta i sin förra bok, "Glädjedödarna".

Den nya boken vill formulera alternativ som är förenliga med en liberal marknadsekonomi. Han vill alltså se handeln med utsläppsrättigheter reformerad och miljövänlig teknik förvandlad till den nya framstegsbranschen. I den mån man kan läsa en bok med så små bokstäver är denna ett intressant bidrag till en diskussion som alltför många alldeles för tidigt har vänt ryggen.

Vi lär inte komma undan frågorna och varje försök att bryta dödläget måste vara välkommet.

Lars Gustafsson
Lars Gustafsson
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag