Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Behövlig grönhöger

Författaren och debattören Mattias Svensson.
Foto: Arkiv

Mattias Svenssons bok "Miljöpolitik för moderater" är det senaste inlägget i den pågående miljödebatten.

Lars Gustafsson tycker att boken andas framtidsoptimism.

Om en bok framställs med en bokstavsstorlek som gör den absolut omöjlig att läsa utan förstoringsglas, och sedan förses med titeln "Miljöpolitik för moderater" kan man åtminstone inte anklaga författaren för opportunism. Han heter Mattias Svensson och har tidigare gett ut två debattböcker i liberal anda hos Timbro, där han har intagit en skeptisk hållning till de starka regulativa tendenserna i det offentliga samtalet.

Att uttryckligen utnämna moderater till sina läsare vid en tidpunkt när man uppriktigt kan fråga sig om det kommer att finnas några kvar vid årets slut är optimistiskt.

Svenssons bok är ett försök att tackla den fundamentala motsägelsen i miljöfrågan: hur skall klimatambitionerna förenas med mänsklighetens växande önskan att få del av den utvecklade världens livsbetingelser?


Sopsortering, dramatiskt höjda bensinskatter och hot om prohibitiva skatter på semesterresor med flyg - det är alltsammans förslag som har betytt åtskilligt för att skapa en djup motvilja mot hela miljöfrågan i vida kretsar. Svensson har själv haft en hel del att säga om detta i sin förra bok, "Glädjedödarna".

Den nya boken vill formulera alternativ som är förenliga med en liberal marknadsekonomi. Han vill alltså se handeln med utsläppsrättigheter reformerad och miljövänlig teknik förvandlad till den nya framstegsbranschen. I den mån man kan läsa en bok med så små bokstäver är denna ett intressant bidrag till en diskussion som alltför många alldeles för tidigt har vänt ryggen.

Vi lär inte komma undan frågorna och varje försök att bryta dödläget måste vara välkommet.

Sakprosa

Mattias Svensson

Miljöpolitik för moderater

Fores

207 s.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.