Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Behaglig eller obehaglig

Linda Skugge i Bon 2004.Foto: Annika von Hausswolff

Linda Skugge bemöter Blondinbella apropå nakenbilderna.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Vilken bild är "bäst"? Blondinbellas sexigt inbjudande putande? Eller min gamla bild från Bon, där jag bara rakt upp och ner och utan smink lät konstnären Annika von Hausswolff plåta mig på en bild som andades "jag är så totalt ointresserad av dig"?

Naturligtvis är båda fel. Det finns ingen anledning att klä av sig om det inte finns PR/marknadsföringstanke bakom.

Blondinbella vill sälja sin tidning. Jag ville sälja en bok, och den boken (min gamla dagbok som jag skrev som 17-åring Men mest av allt vill jag hångla med någon är den av mina böcker som efter Fittstim sålt allra bäst. Och tänka sig, båda marknadsfördes med nakna kroppar).

Amelia Adamo har fel när hon säger att den naturliga kvinnokroppen är kommersiellt hopplös. FEL! Jag sålde böcker på löpande band. Det var ett skitbra PR-drag.

Kroppar säljer.

 

Isabella Löwengrip 2012. Omslag till EgoboostJag och Blondinbella är av samma skrot och korn. Vi gillar båda att sälja, driva bolag och att tjäna pengar. Vi är båda lika "fula".

Det sorgliga med Blondinbellas bild är att hon säger att den är en fortsättning på min gamla bild och att hon vill få tjejer att älska sina kroppar.

Hade Blondinbella verkligen velat lyfta frågan om att tjejer ska älska sin kropp så borde hon ha haft en färgbild med en GLAD tjej som springer/hoppar/rör sig och som verkligen utstrålar att hon älskar sin kompetenta kropp.

Det sorgliga med min gamla bild var att alla tyckte att den var så fruktansvärt ful och det bedrövliga är att så där ser ju allas flickvänner/fruar ut. Vi är alla mer eller mindre "fula" med kritvita degiga kroppar med synliga ådror och håriga ben och valkar och daller. Alla kvinnor är alltså fruktansvärt fula?

Och ännu sorgligare: hur fan ser männen själva ut! Varför diskuteras aldrig det? Lönnfeta med skägg som ska täcka upp för deras tunnhårighet/skallighet, hur snyggt är det?

 

Som flickmamma vill man inget hellre än att barnen ska vara glada och sorglösa.

Man vill ge dem en färgbild på en GLAD tjej som hoppar och rör på sig som är stark och nöjd och sätter sig själv i främsta rummet. Som inte bara finns till för att behaga en man.

Man vill att nästa generations tonårstjejer ska slippa all den kroppsångest vi hade och möta andra uttryckssätt än de gamla porriga utvik som tjejer gjort i alla år.

 

Linda Skugge

kulturen@expressen.se

 

Linda Skugge är författare, PR-konsult i Skugge&co och vd för Vulkan.se.

 

FOTNOT: Ovan ser du ett klipp från programmet Birros Bord som sänds på Expressen TV. Det var i Birros Bord som Linda Skugge gav sig in i debatten om Blondinbellas utvik.