Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Begripligt bildspråk vill förklara världen

Var är orden? Ur Klara Perssons "Orden var är ni?".
Klara Perssons "Orden var är ni".
Åsa Lind och Per Gustavssons bok "Äskil äter träd".
Lena Arros och Sara Gimbergssons "Rebus bygger en skog".

Dan Hallemar läser tre bilderböcker som alla försöker ta reda på hur vår verklighet är beskaffad.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

BILDERBÖCKER

ÅSA LIND
TEXT
PER GUSTAVSSON
BILD
Äskil äter träd
Rabén & Sjögren
Ålder 3+

 

LENA ARRO
TEXT
SARA GIMBERGSSON
BILD
Rebus bygger en skog
Opal
Ålder 3+

 

KLARA PERSSON
Orden var är ni?
Urax
Ålder 5+

Ja, men hur ska man begripa världen? Det här är ett sätt, att sätta ord på den. Man skulle kunna vara mer handgriplig. Sätta tänderna i den. I Åsa Lind och Per Gustavssons bok "Äskil äter träd" gör Äskil just det. Han äter och sedan får det han äter namn:

"Så nästa dag sa Äskil / att nu är jag en älg / och tog en kvist till frukost / och trädet hette sälg."

Han erövrar naturen, det är underhållande surrealistiskt, även om man önskar att hans ätande hade fått blomma vidare i det som antyds i boken, i de olika träden, i arterna, i deras karaktärer. Teckningarna har inte nämnvärt bekymrat sig om att fånga olikheten mellan en ask och en alm. Den som äter ett träd borde ju bli expert på vad de olika träden är, hur de smakar, var man hittar dem. Tänk om vägen till språket, hela vägen till latinet hade kunnat få gå genom magen.

"Rebus bygger en skog"

Ett annat sätt att begripa världen är att bygga den. Det gör apan Rebus i Lena Arros och Sara Gimbergssons "Rebus bygger en skog". Här lyckas man tyvärr inte alls att gestalta det märkligt mångformiga i naturen. Trots att han bygger sakerna är det egentligen bara som att han säger orden. Som en sorts Gud. Stora stenar och mossa.

Jaha. Men varför, och hur? Naturen blir platt.

Skulle man välja språket för att begripa världen ställer det stora krav. Vilka ord ska jag använda? Det existentiella dilemmat har Klara Persson gestaltat med djup och hjärta i "Orden var är ni?". En berättelse som utspelar sig i glappet mellan att veta vad man känner, men inte kunna formulera det. Solvej letar efter ord som alls kan beskriva hennes starka känslor för Vanten: Solvej provade att gapa för att se om några skulle flyga ut.

Det kom ett ljud aaaaaa.

Alla hennes ord är borta.

Knausgård i vardande

Vi smakar, vi bygger, vi formulerar i en enda röra. Klart man blir förvirrad.

Klara Perssons bok gestaltar den förvirringen fantastiskt. Solvej går omkring i staden och letar efter ord. De finns överallt, men inget är rätt: Rea, Rabatt, Kafé, klipp.

Hon letar i böcker: Malmö, Eslöv, vetemjöl, kanel. Vad ska man med alla ord till? Till slut lurar hon språket genom att säga det medan hon låtsas tala om badminton. Kärleken är besvarad. Orden är ute. Då blir allt så mycket lättare. Hon sätter sig ner och skriver. Fem stycken böcker om sig själv och vanten. Alla på sjuhundra sidor. För att begripa.

En liten Knausgård i vardande.

 

Följ Expressen Kultur på Facebook. Där kan du kommentera våra artiklar.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!