Vill man se nakna män bada och beskåda varandra är Thielska galleriet rätt adress denna sommar. Här har intendent Patrik Steorn plockat upp den fantastiska och mycket stora målningen "Flottans badhus" av Eugène Jansson, som av bakom konstteori förtäckt homofobi varit magasinerad i husets källare sedan 1970-talet. Nu är den befriad: upphängd och flankerad av en rad teckningar och installationer gjorda av Jan Hietala. De för ett samtal nakna män emellan.
Att lyfta upp ”Flottans badhus” ur magasinen och se ljuset där den hör hemma är en rättmätig triumf för intendenten som ägnat en stor del av sitt liv åt Eugène Jansson.
Det är mästarens stora tavla tillsammans med de fotografier från badhus där Eugène Jansson badar själv med sina vänner och bekanta och fångat en rad av de motiv och kroppar som figurerar i själva målningen – som är utställningens stora behållning. Allt blir mycket levande. Janssons ljusbehandling är magnifik.
Men det är de undersökande kåta blickarna mellan männen på målningen som är kärnan. För homosexuella under förtryck är förmågan att tolka och använda blickar en avgörande färdighet.
Eugène Jansson verkade i en brytningstid – industrialismen tog fart. Arbetarrörelsen som han likt många av sina samtida konstnärskollegor anslöt sig till växte fram. Även för män som tänder på män var det en dramatisk tid.
Ordet homosexuell började användas 1869. 1895 dömdes Oscar Wilde till fängelse för sitt bögeri. 1907 döms i Sverige tenngjutaren Nils Santesson till fängelse för otukt.
Detta måste ha laddat måleriet och livet med åtskilligt av spänningar. Eugène Janssons bror Adrian som också var bög såg till att bränna konstnärens kvarlämnade brev vid hans frånfälle 1915. Det var nog ett klokt beslut i sin samtid, men gud vilket källmaterial som gick förlorat!
Vägen hem från Thielska med 69:ans buss med skolavslutningsgrönska och vattenspeglar mellan träden får en att nästan förvänta sig se nakna män bada och beskåda varandra. Risken är stor att man kliver av. Medtag handduk.
Följ Expressen Kultur på Facebook - där kan du kommentera våra artiklar.