Bebisarna bjuds in i en trädgård för alla sinnen

"The Garden Of Spirited Minds" riktar sig till bebisar (0-12 mån).
Foto: Weld
"The Garden Of Spirited Minds" riktar sig till bebisar (0-12 mån).
Foto: Dalija Acin Thelander
De allra minsta bjuds in med sina föräldrar.
Foto: Petter Cohen
Foto: Alexandra Sende

Världsstjärnan Dalija Acin Thelander har skapat en upplevelseträdgård för de små.

Margareta Sörenson går in i en mjuk, dunkel och dansande värld.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION | TEATER. Det är fortfarande vanligt att moderna människor, också högvilt inom kulturlivet, stönar "Galet!" inför en riktig dans-och-konst-föreställning för bebisar. Bortkastade pengar! Satsade på de som redan har allt! 

Det hjälper inte att hytta med Lennart Hellsings gurkor eller Alice Tegnérs gamla kantareller. Det hjälper heller inte att vifta med Barnkonventionen eller hjärnforskningen. Och nej, bebisarna dör inte om de inte får uppleva en dansinstallation. Men vi människor lever ju inte bara för att överleva, utan för att leva.

Skicka tvivlarna hit

Gärna skickar jag nu tvivlarna till Dalija Acin Thelanders ”The Garden of Spirited Minds” – de hängivna sinnenas trädgård. Och ännu hellre skickar jag denna lugnt pulserande installation till mindre välbärgade förorter. 

I detta trädgårdsrum är det lugnt, varmt, tillåtande och mjukdunkelt. Allt är rörelse, dans, famn, utsträckta händer och långsträckta ben. Bebisarna iakttar med gapande munnar det vita hängande fluffet och sträcker sig efter de glittrande, små mjuka stenarna. 

Thelander är en världsstjärna

Superintresserade, men inte värst förvånade. Inte jag heller: Dalija Acin Thelander har med en rad verk slagit klotet med häpnad. Denna världsstjärna, som lyckligtvis bor i Sverige, är en formstark koreograf som laddar rum, rytmik och rörelse i en komposition avpassad för de allra minsta. 

En halvårig pojke gungar på sin runda mage som en knubbsäl, medan han med örnblick följer dansaren. Ögonkontakt – hej! En liten flicka kryper raskt omkring,  ett litet upplevelselokomotiv på upptäcktsresa.

Thomas Jekers musik

Musiken, av Thomas Jeker, är svävande elektroakustisk med inspel av en shakuhachi, japansk flöjt. Den är lika luftig som den välgörande glesheten mellan hängande ”tång” och vågskum, koralliknande tygskulpturer på golvet, och ”stenar”, små glittriga kuddar.  

Associationerna till undervattensläge är mina; hur bebisar tänker och refererar kan vi bara ana. Men varmt, mjukt och vatten liknar omgivningen de kom från nyss. Hemvant och spännande. Stort för det allra minsta.  


Installation

The Garden of spirited minds

Koncept och scenografi Dalija Acin Thelander

Koreografi Dalija Acin Thelander i samarbete med Noah Hellwig  

Framförd av Noah Hellwig och Dalija Acin Thelander

Musik Thomas Jeker

Ljusdesign Dalija Acin Thelander och Ronald Salas

Weld, Stockholm 

För bebisar 0-12 månader

LÄS MER – Margareta Sörenson ser "Myriader av världar" av Dalia Acin Thelander på Kungliga Operan 


Margareta Sörenson är kritiker på Expressens kultursida.