Foto: Andreas L Eriksson
 Foto: Andreas L Eriksson

Bättre ilsken än kränkt

Publicerad
Uppdaterad
Erik Helmerson kommenterar Akademibråket mellan Englund och Ranelid.
Foto: Cornelia Nordström
En regnig skotsk dag i slutet av 1700-talet fann sig poeten Robert Burns hårt åtgången av en kritiker. Av hänsyn till kommande släktens syn på mobbning, härskartekniker och maktstrukturer avstod Burns från att svara med tungt artilleri. I stället grät han ut på Twitter, anmälde det hela till JämO och skrev en ny dikt.
Nej, det gjorde han inte. Burns returnerade med en tirad som gått till historien: ”Thou eunuch of language… thou servile echo of fashionable barbarisms… thou brood of the speech-distracting builders of the Tower of Babel…”
I den senaste svenska litterära Let’s dance-fejden har ett antal kommentatorer ansett Björn Ranelid som mobbad. Det var elakt av Peter Englund att uppmuntra aktiviteter som håller Ranelid borta från skrivandet. ”Maktglappet” dödar komiken, skrev till exempel kritikern Malin Ullgren på Twitter.
Men i det här fallet är maktglappet nog en illusion. Visst, Englund har en tung maktposition – men det har Ranelid också. Liksom Strindberg har Ranelid, förutom läsarnas brinnande kärlek, ordet i sin makt. Mer än de flesta. Han kan bita ifrån. Låt honom göra det – om resultatet blir lika glimrande som i exemplet Burns kommer denna fejd, som så många tidigare, visa sig gynna och vitalisera litteraturen.

I tidningarna uppger sig Ranelid vara djupt kränkt. Det är tråkigt och beklagligt. Synd bara att den spontana reaktionen numera, så snart någon med någorlunda vass tunga tycker illa om något man sagt eller gjort, är kränkthet och inte ilska. Ilska är högoktanigt textbränsle.
Dessutom: modeordet för dagen är transparens. När Akademien för en gångs skull visar upp lite av den varan, tillsammans med lite temperament, borde vi applådera. Det hade varit trist att vänta på att den 50-åriga sekretessen skulle släppa innan vi fick veta varför Björn Ranelid aldrig fick Nobelpriset.
Erik Helmerson
Erik Helmerson
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag