Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bataclans glömda
judiska historia

Negar Josephi.
Foto: Mikael Sjöberg
Sorg utanför Bataclan.
Foto: Jeff J Mitchell

Negar Josephi undrar varför inga svenska medier tar upp den judiska dimensionen av terrordåden i Paris.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Nästan överallt i centrala Tel Aviv hör man franska talas. På sabbaten ser man religiösa familjer från Frankrike, uppklädda och på väg till sin lokala synagoga. I skyltfönstren sitter lappar som efterlyser fransktalande butiksbiträden. De franska judarna blir fler och fler i Israel.

I Frankrike utgör de mindre än en procent (475 000 stycken) av landets befolkning. Ändå riktades 51 procent av alla rasistiska attacker mot landets judar ifjol, enligt inrikesministeriet. De senaste fem åren har mer än 20 000 franska judar flyttat till Israel, enligt Jewish agency. Bara första halvåret 2015 har över 4 260 judar valt att flytta till Israel.

En av dem var Joel Laloux, som flyttade till Israel med sin familj i september. Då sålde han Bataclan, som hans far köpt 1976 och som sedan dess ägts av familjen Laloux. Sitt namn fick teatern från en operett skriven och komponerad av Jacques Offenbach (1819–1880) och Ludovic Halévy (1799–1862). Båda judar.


Genom åren har många judiska och israeliska musiker upprätt på Bataclan. Mellan åren 2006–2009 höll den judiska, ideella gruppen Migdal sina insamlingsgalor till stöd för den israeliska gränspolisen där. I oktober hade 500 kristna sionister samlats på Bataclan för att stödja Israel.

I december 2008 kom tio män med ansikten täckta av arabiska keffiyeh – palestinasjalar - till Bataclan och ville prata med föreståndaren. Männen, som filmades, sa: "Det här är något som vi kan inte fortsätta acceptera. Ni kommer att få ta konsekvenserna av era handlingar. Vi kom hit för att varna er. Nästa gång kommer vi inte för att prata.”

Massakern på Bataclan var den överlägset dödligaste av de sex samtidiga attackerna i Paris på fredagen. Joel Laloux gav sig av i tid. Bakom sig lämnade han en ståtlig teater som i dag är synonym med massaker och fasa. Och där en majoritet av offren var unga människor.

Massakern på Bataclan skriver in sig i ett mönster. Många av målen i de senaste årens terrorattacker i Europa har varit judiska. Om detta har ingenting skrivits i svenska medier.


Negar Josephi

kulturen@expressen.se


Följ Expressen Kultur på Facebook - där kan du kommentera våra artiklar.