Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bästa citaten om krisen i Klas Östergrens nya bok

Klas Östergren, aktuell med romanen ”Renegater”.Foto: VIKTOR GÅRDSÄTER / NOK
Klas Östergren.Foto: STINA STJERNKVIST/TT

Klas Östergrens nya roman ”Renegater” (Polaris) innehåller en lång berättelse om Svenska Akademiens kris. 

Här är några av de starkaste och mest olycksbådande citaten ur boken. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

1. ”Ingen var oberörd. Gruppen var uppbragd men inte uppgiven. Några ledamöter var mer kritiska än andra till tonen i angreppen, men demarkationslinjen gick i en vid cirkel som inneslöt hela Akademien: det var vi mot dem. Där stod alla eniga. Än så länge.” 

 

2. ”Herr Styvrepe och åldermännen Ven och Flen var särskilt angelägna om att ifrågasätta relevansen i påståenden som kom från en bunt anonyma fruntimmer. Kulturchefen på DN var ute efter att desavouera Akademien i sig.” 

Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

 

3. ”Journalisterna var ansvarslösa hyenor. Åsikten framfördes att man borde spotta dem i ansiktet. Den ständiga sekreteraren och ett antal andra ledamöter hade en mindre offensiv inställning. Att spotta sina belackare i ansiktet var en olämplig åtgärd.” 

 

4. ”Herr Svingel uttryckte åsikten att Akademien skulle få tugga sten om man inte bemötte kritik och anklagelser på ett seriöst och ansvarsfullt sätt. Herr Styvrepe genmälde då: 'Jag älskar att tugga sten!'”

 

5. ”Den som inte ens i närvaro av kunglig livvakt kan avhålla sig från att ofreda en prinsessa lider troligtvis av tvångssyndrom, något som man kan kalla taktil Tourettes, eller se som ännu ett exempel på Orlacs händer.”

 

Jean-Claude Arnault och Katarina Frostenson.Foto: JOAKIM STÅHL / ALBERT BONNIERS FÖRLAG

 

6. ”Fru Svingel ställde inte till med någon högljudd scen, men underrättade sin make om händelsen. Det skedde dock alltför sent för att han skulle kunna utdela den snyting som han ansåg att den skyldige förtjänade.” 

 

7. ”Vid en sammankomst inträdde hon sist av alla utklädd till städerska, eller hemmafru i städtagen, i full mundering, städrock, tofflor och huckle på huvudet. Med skurhink och kvast. Hon stod vid sin kortända av bordet och såg ut över ledamöterna, lät dem se sig mätta och efter en lång paus, när den första förvåningen lagt sig, sa hon: Jag är trött på det här. Jag är trött på städa upp efter andra. 

 

8. ”Akademien hade haft en ledsagare som visat sig vara en brunstig byracka som rände omkring över hela staden och lämnade högar av lort efter sig. Att plocka upp skiten efter hunden är något som varenda husse och matte i moderna städer tvingats lära sig och fått göra till en vana.”

 

Sara Danius.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ

 

 

9. ”Den anda som genomsyrade samtalet var dock en aning pösig, dryg, överlägsen. Förlorarna i förra omgångens omröstning skulle sättas på plats, de skulle ner på knä. Misstroendet mot fru Råg gapades ut för full hals.” 

 

10. ”Och att på allvar hävda att vår ledamot skulle vara okunnig om sin makes agerande anser jag vara en oförrätt mot henne, ett regelrätt omyndigförklarande.” 

 

11. ”Det folkliga stödet för den ständiga sekreteraren gagnade dock inte henne, kanske tvärtom. De okunniga uttalanden som spreds av tvärsäkra demonstranter kan ha retat ledamöter till än större kompromisslöshet.”