Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bästa barnböckerna för att bearbeta det som är svårt

Barbro Lindgren.
Foto: SUSANNE KARLSSON
Ebba Witt-Brattström.
Foto: KRISTOFFER WIKSTRÖM
Johan Anderblad med Bolibompa-gänget.
Foto: SVT.
Martina Montelius.
Foto: ROGER TILLBERG
Fredrik Backman.
Foto: KALLE ASSBRING

Fem kulturpersonligheter tipsar om de bästa böckerna att läsa med sina barn efter terrorattacken i Stockholm. 

Som vuxen är det inte alltid så lätt att veta hur man ska tala om livets skuggsida med barn – om komplicerade ämnen som död, sorg, förlust och ondska. 

Ett sätt att närma sig dessa frågor är måhända att göra det genom litteraturen. En person som tagit fasta på detta är författaren Fredrik Backman, som fick stort gensvar när han efter terrordådet i Stockholm meddelade på Facebook att han hade för avsikt att skänka bort gratis barnböcker till alla som var intresserade. 

I sitt Facebookinlägg skrev han att Astrid Lindgrens ”Bröderna Lejonhjärta” hjälpte honom som liten att prata med sin mamma om hans farfars död, och att han på senare tid har tagit hjälp av ”Harry Potter”-böckerna för att diskutera svåra ämnen med sina barn. 

Det kan dock vara svårt att orientera sig i digra barnboksutbudet. Därför har vi frågat några kulturpersonligheter vilka böcker som i deras mening bäst tacklar dessa teman. 


Läs mer: Hur ska vi prata med barnen om terror? 


Stina Wirsén.
Foto: Ellinor Collin.

Stina Wirsén, författare och illustratör 

Jag är ju själv väldigt intresserad av döden, så jag har själv kretsat en hel del kring de här ämnena. Men det är egentligen rätt kinkigt att tipsa om böcker som tar upp det här, eftersom barn är precis som vuxna, de är också individer och de tar till sig saker på olika sätt.

Några böcker jag ändå kommer att tänka på är Barbro Lindgrens barndomssvit om ”Sparvel”, en samling självbiografiska dagböcker. I mitt tycke är dessa de absolut bästa som någonsin har skrivits om livet och döden. I böckerna är det mammor som dör, det är barn som dör, det händer väldigt stora och svåra saker, men allting är skrivet med total närvaro och utifrån ett barns blick. Och hon är hela tiden trogen sin publik och den lilla personen, som hon utgår ifrån. I Sparvel får man vara med om allt.  

Därutöver skulle jag tipsa om ”Anden, Döden och Tulpanen” av Wolf Erlbruch, som vann Alma-priset i år – den är oerhört vacker och poetisk.  En annan, som är betydligt muntrare, är Ulf Nilsson och Eva Erikssons ”Alla döda små djur”. Den handlar om barn som knatar runt och ordnar med smådjursbegravningar, och den är ganska befriande eftersom den, trots att det finns ett vemod i den, också är oerhört varm och humoristisk. 


Läs mer: Dödsbra tysk verkar i Astrid Lindgrens anda 


Ebba Witt-Brattström.
Foto: MARIE KLINGSPOR ROTSTEIN

Ebba Witt-Brattström, författare och professor i litteraturvetenskap

Mitt förslag är "Kometen kommer" av Tove Jansson

Här segrar det goda genom samarbete och gemenskap. Falska rykten avfärdas för säker kunskap. Minsta kryp i fredens Mumindal drar sitt strå till stacken. En alldeles underbar och lagom nervpirrande berättelse.


Läs mer: Gunilla Brodrej rörs av döden på Unga Dramaten 


Martina Montelius.
Foto: FOAD BAGHLANIAN

Martina Montelius, författare och dramatiker

Den bästa bok som finns om sorg och om att sakna någon som är död är Thomas och Anna-Clara Tidholms ”Resan till Ugri-La-Brek”.

Den är dock ganska svår att få tag på, men den går att hitta på nätantikvariat. Den är passande eftersom den avdramatiserar döden lite grann, på samma gång som den är extremt vacker och får en att gråta. Men de döda kommer till tals själva i boken och är på ganska bra humör. 

Det är ju inte är så farligt att vara död, men när man är barn så kan man ju faktiskt undra en del över hur det känns att vara död och det kan ju inte vi svara på. Men den här bokens fantasi är väldigt fin – alla har det ganska lugnt och vardagligt i dödsriket. 


Läs mer: Mitt barn kommer att tillhöra de första vittnena  


Johan Anderblad.
Foto: SVT

Johan Anderblad, författare och före detta programledare för "Bolibompa"

Barnböcker är jättebra att ta till för att prata om svåra frågor. Litteraturen gestaltar våra känslor och lyfter bort frågorna från en själv, vilket ofta är till stor hjälp om man ska bearbeta något, oavsett om det är sorg eller rädsla. Det gör det lättare att prata om dem.  

En jag bok jag kommer att tänka på är Per Gustavssons "Skuggsidan", där han med ganska mörka stillsamma bilder bygger upp faror, som sedan den lilla pojken Ragnar tar kontroll över på ett väldigt konkret sätt – med hjälp av en penna. 

Bokens bearbetning av känslor som rädsla och osäkerhet skulle jag säga redan är en klassiker.


Läs mer: Barbro Lindgren ger barnet en helt ny plats 


Barbro Lindgren.
Foto: DAN HANSSON

Barbro Lindgren, författare

I mina böcker om Sparvel tar jag upp ganska svåra ämnen, som barn ändå kan känna igen sig i. Jag skriver i dem om saker som barn funderar på och de är bra för både barn och föräldrar att utgå ifrån om man ska diskutera sådana här saker.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.