Händelsen. Jon Henrik Fjällgren firar vinsten. Foto: Pelle T Nilsson
Händelsen. Jon Henrik Fjällgren firar vinsten. Foto: Pelle T Nilsson

Barr: Kul att något hände i Östersund

Publicerad

Björn Barr om reaktionerna på Mello-reportaget från Östersund.

Det är som bekant kul när det händer något – oavsett om man bor i Östersund eller Stockholm. Och nog hände det något efter att mitt reportage från Melodifestivalens deltävling i Östersund publicerades (Expressen 21/2). Stefan Nolervik och Bosse Svensson på Östersunds-Posten skrev var sitt indignerat blogginlägg (Östersunds-Posten 21/2 och 23/2) om hur jag skildrade staden från ett ”Södermalmsperspektiv”. Det är inte ett perspektiv jag känner igen mig i. Själv kommer jag från Göteborg och gillar både grillbufféer och Friskis & Svettis.

Jag vet inte vad Svensson och Nolervik har för bild av människor som bor i Stockholm, men deras blogginlägg dryper av ett sällan skådat journalist- och storstadsförakt. Hur tror de att man lever här? Sitter alla stockholmare i ett vitt och fräscht elfenbenstorn, spejande på populasens enkla nöjen genom en kikare i guld?

Självfallet inte.

 

Jag åkte till Östersund med nyfiken och öppen blick. Det som mötte mig var en översvallande entusiasm och en fras som återkom hos alla jag träffade (med undantag för kvinnan i kassan på Wedemarks konditori, hon frågade bara ”Vill du ha gräddfil till gulaschsoppan?”). Folk tyckte helt enkelt att det var kul när det hände något.

Uppenbarligen var det en plågsam upplevelse att ta del av för journalister i både Östersund och Stockholm. DN:s Kristofer Ahlström pinades så svårt att han var tvungen att skriva en kolumn (DN 24/2) där han i egenskap av före detta gotlänning förklarar att skildringar av grillbufféer är kränkande. De ökande klyftorna mellan land och stad är en högst reell och angelägen fråga. Det är synd att reducera den till att handla om vad man äter till lunch.

Betydligt piggare är Östersunds-Postens satsning. Som en direkt följd på reportaget har man nu lanserat sajten #kulnardethandernat. Här kan jämtar tipsa om små och stora evenemang i länet. Kul – som alltid när det händer något.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag